Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов СНИМКА: Велислав Николов
Бойко Борисов СНИМКА: Велислав Николов
  • Призовава Атанас Атанасов да се върне начело на комисията за службите
  • Кандидатът за кмет ще е "нестандартно решение"

"Аз не съм казал, че съм против това да се случва, но да е в момент, в който може и обстановката е спокойна. Второ, за да избягате от всеки личен въпрос, ако господин Атанасов каже днес, че е готов да оглави, която и да е служба, с две ръце го подкрепяме в парламента. И трето, ние нямаме още готово законодателство, което да покаже каква ни е визията за тези служби".

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира вчерашната оставка на съпредседателя на ДСБ Атанас Атанасов като шеф на комисията по службите. Решението му да я подаде дойде, след като Борисов обяви, че не подкрепя идеята му за създаване на една мегаслужба. На мястото на Атанасов ще застане бившият МВР министър Бойко Рашков.

Той не уточни дали реформата ще стане след войната в Украйна, но преди това трябва да има готови закони, предварително договорени кадри. Преди това можело да се започне с модернизирането на службите, а важни били и отношенията с партньорите.

"Държа много на ген. Атанасов. Той знае аргументите ми, лично съм му ги казал. В тях няма нищо, което противоречи на говореното. Просто сега, по време на война, когато текат маса, надявам се, без да знам, операции по службите заедно с нашите партньори, едно преструктуриране, сливане, под половин година не минава", обясни Борисов и допълни:

"За господин Атанасов с две ръце веднага за каквото пожелае. Имам му пълно доверие. Да се върне на комисията, да подготвим законите, да ги представим. Това не е нещо от днес за утре. Нагледахме се за 2-3 години как се сменят служби, как се назначават генерали". Добави и, че с Атанасов са в "прекрасни отношения".

"Когато се заговори в тези служби, те са като ветропоказател. Съставът спира да работи, започва да се оглежда, ослушва какво ще се случи. А в момента виждате - дронове, какви ли не проблеми, трябва да работят активно до времето, в което сложим на масата нашите предложения", коментира бившият премиер. Иначе партията била за модернизация на службите.

Днес парламентът ще довърши приемането на реформата в КПКОНПИ, стана ясно от думите на Борисов. Във вторник на извънредно заседание НС отвори на второ четене Закона за противодействие на корупцията, но не гласува нито член. А вчера го прие наполовина, като от "Промяната" и ДБ успяха да наложат свои редакции по спорни точки, макар че законопроектът бе на ГЕРБ.

"Днес ще приемем КПКОНПИ по начина, по който те искаха с техните поправки. И думата КПКОНПИ днес ще приключи", обясни той.

И днес Борисов не разкри кой ще е кандидатът за кмет на столицата от ГЕРБ-СДС и се пошегува, че въпросът вече е остарял.

"Ще ви хареса. Нестандартно решение", каза той за него. Отрече обаче да е той с думите: "Минало ми е времето за това. Гледаме нагоре".

Автор: Весела Бачева