Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Климатолозите приписват голяма част от затоплянето на водите на т. нар. парникови газове.

СНИМКИ: РОЙТЕРС
Климатолозите приписват голяма част от затоплянето на водите на т. нар. парникови газове. СНИМКИ: РОЙТЕРС

За да се обърне негативната тенденция, използването на изкопаеми горива трябва да се намали наполовина до 2030 г.

Океаните са достигнали най-високата си температура, регистрирана някога, и това ще доведе до хаотични климатични аномалии, включително проливни дъждове и интензивни горещи вълни, които причиняват наводнения и тежка суша, предупреждава ново изследване.

Средната температура на морската повърхност достигна 20,9 градуса - много над средното за това време на годината, като надмина рекорда от 2016 г., според службата на ЕС за изменението на климата “Коперник”, съобщи Би Би Си.

“Водата (в океана) се усеща като във вана, когато скочите в нея”, казва д-р Катрин Леснески, която наблюдава морската гореща вълна в Мексиканския залив.

Хората вече изпитват тежките последици от изменението на климата. Докато десетки хиляди акра земя са изпепелени от необуздаеми пожари, други места страдат от опустошителни бури, а жегата сякаш все повече не понася на хората и те боледуват. Изследователи обясняват на какво се дължи промяната на живота такъв, какъвто сме го познавали досега.

Те откриват драматичен скок в температурите на повърхността на океаните по света -

до 5 градуса по Целзий над нормалното

в Северния Атлантик. И това далеч не е най-страшното, на което е възможно да станем свидетели, тъй като температурите могат да се повишат още повече.

Климатолозите приписват голяма част от затоплянето на водите на т. нар. парникови газове и казват, че за да се предотвратят най-тежките последици, използването на изкопаеми горива трябва да бъде намалено наполовина до 2030 г.

Последното увеличение на температурите е причинило най-екстремната океанска гореща вълна на Британските острови от 170 години насам, сочи Националната метеорологична служба на Обединеното кралство.

“Температурите, които виждаме тази година, са забележително отклонение от нормата”, каза Джон Ейбрахам, учен по климатичните промени в университета “Сейнт Томас” в Минесота.

Океаните покриват 70% от територията на Земята и е неизбежно те да не окажат огромно влияние върху времето.

Ейбрахам обясни, че когато над океаните духа вятър, въздухът се затопля и става по-влажен. Това предизвиквало бури.

“Водните изпарения усилват затоплянето, тъй като улавят отделената радиация. Така те възпрепятстват нейното освобождаване, а задържането ѝ подхранва бурите”, отбелязва ученият Кевин Тренбърт. Той допълва, че на това се дължи осезаемото увеличение на климатични аномалии.

В допълнение на това по-топлите води имат по-малка способност да абсорбират въглероден диоксид, което означава, че повече от този затоплящ планетата газ ще остане в атмосферата.

Проучване в списанието Earth System Science Data, публикувано през април, предупреждава, че океаните се нагряват по-бързо, отколкото се смяташе досега. То посочва също, че това създава по-голям риск от екстремни метеорологични условия, покачване на морското равнище и

загуба на морски екосистеми

Дори малко повишаване на температурата на океана може да има катастрофални последици за околната среда - например избелване на коралови рифове и по-интензивни урагани.

Майкъл Ман, професор по екология в Пенсилванския университет, обръща внимание и на неизбежната загуба на ледена покривка на Антарктида и Гренландия. Вследствие на този процес морското равнище се покачва по-рано от предвиденото.

По-топлите океани и горещите вълни безпокоят морските видове като риби и китове и нарушават хранителната верига. Експертите предупреждават, че рибните запаси могат да бъдат засегнати.

Някои хищни животни, включително акули, могат да станат агресивни вследствие на объркване заради топлината.

“Има много места по света, които ще бъдат по-топли от обикновено тази година”, каза Ейбрахам. По негови думи се очаква в Южна Америка и двете крайбрежия да са по-топли от средното, а регионите на Карибите и Централна Америка да бъдат едновременно топли и сухи. В големи части от Югоизточна Азия пък през следващите месеци условията ще бъдат по-сухи.

В допълнение към вече усложнената климатична картина се е образувал и Ел Ниньо, който представлява изменение в температурата на повърхностния слой на водата в централната и в източната част на Тихия океан. Появата му вероятно

тепърва ще доведе до екстремни климатични условия

по-късно тази година. Учените казват, че явлението не е причинено от глобалното затопляне, но може да се влоши от него.

Според екипа, изготвил проучването, температурите ще се повишават всеки път, когато се появи Ел Ниньо. Те смятат, че настоящите наблюдения са предсказание за бъдещето, което ни очаква, ако не намалим парниковите газове.

Явлението причинява безпрецедентни сухи периоди на много места, които могат да предизвикат горски пожари като тези в Канада, които почерниха небето дори на места в САЩ в продължение на дни. Не са изключени и проливни дъждове на други места.

“В един по-топъл свят ни очаква много непредсказуем път, който включва екстремни валежи, кални свлачища, горски пожари, суша и неуспешни добиви”, посочват от университета “Браун”.

Проф. Ман е категоричен, че парниковите газове трябва да бъдат значително намалени скоро или последствията за околната среда ще станат още по-лоши. “Правителствата трябва да осигурят стимули за преместване на енергийната и транспортната индустрия от изкопаеми горива към възобновяема енергия”, заключи той.