Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДИМИТЪР РАДЕВ
ДИМИТЪР РАДЕВ

Най-вероятно Димитър Радев ще получи втори мандат начело на централната банка

Трима са кандидатите за шеф на БНБ, стана ясно след изтичането на срока за номинации. За поста ще играят досегашният шеф на централната банка Димитър Радев, издигнат от ГЕРБ, банкерът Любомир Христов, който е кандидат на “Възраждане”, а от БСП в последния ден предложиха Николай Каварджиклиев, който също идва от банковия сектор.

От ПП-ДБ не предложиха свой кандидат, въпреки че първоначално обявиха, че ще имат такъв. Дори финансовият министър Асен Василев го описа като “фигура, която има висок статут в индустрията”. Според няколко парламентарни източника ПП-ДБ ще настояват да имат свой подуправител, който да поеме управление “Емисионно” на БНБ, което се очаква да има важна роля при приемането на еврото.

Така надпреварата за управител на БНБ изглежда предрешена, защото Димитър Радев най-вероятно ще получи втори мандат с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Продължава обаче неизвестнпоста около това кой ще оглави Сметната палата. По предложение на ГЕРБ в петък депутатите удължиха отново срока, в който парламентарните групи да правят предложения за поста. Сега последната дата е 12 юли включително.

До този момент в деловодството на НС има само една внесена кандидатура за председател на Сметната палата - на “Възраждане”. Те издигат Нина Стоименова, която има над 25-годишен опит в сферата, казват хората на Костадинов. Тук се очаква номинация да има от ПП-ДБ, която да бъде подкрепена от ГЕРБ-СДС.

Макар попълването на различни регулатори с изтекли мандати все още да създава напрежение между двете водещи коалиции. В петък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че лидерска среща ще има, когато принципът и механизмът, че само кандидатите на ПП-ДБ са хубави, добри и красиви, отпадне.

А съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов отвърна, че се надява Борисов да е узрял за това да седнат на масата и да намерят решения за кадровите назначения, а не да се правят по кьошетата и по ъглите. 

ЛЮБОМИР ХРИСТОВ (в средата)
ЛЮБОМИР ХРИСТОВ (в средата)
НИКОЛАЙ КАВАРДЖИКЛИЕВ
НИКОЛАЙ КАВАРДЖИКЛИЕВ