Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС
СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС

„Това не е Джордан, а самият Господ Бог, преоблечен като Джордан“, възкликва баскетболната легенда Лари Бърд, след като може би най-известният баскетболист за всички времена успя да отбележи 63 точки в плейофния мач срещу „Бостън Селтикс“.

Дори нито веднъж през живота си да не сте се срещали с баскетбола, пак бихте могли да осъзнаете величието на подобно постижение. Именно заради огромния си талант и магнетично присъствие Майкъл Джордан се превърна приживе в спортна икона. Мнозина и до днес спорят какви са причините да бъде толкова успешен. Някои залагат на умението му да се задържи рекордно дълго време във въздуха. Други са убедени, че всичко се крие в талантливите му ръце, сякаш създадени от изкуствен интелект. Но има и немалко баскетболни фенове с научни дипломи, които категорично свързват постиженията на баскетболиста с навика му... да се плези. Вкарвайки в употреба езика, Джордан значително подобрявал концентрацията, а оттам и резултатността си.

Абсолютно същите изводи са направени и за един от най-успелите играчи в американския футбол Патрик Махоумс. И той се възползва по най-добрия начин от мускулестия орган в устната си кухина и с феноменалните си изяви убеди собствениците на отбора да му предложат десетгодишен договор за половин милиард долара.

За читателите на „Космос”, които не са особено впечатлени от изявите и печалбите на големите спортисти, ще припомним най-известната снимка на Алберт Айнщайн. Немският физик е бил от хората, които не оставят нищо на случайността. Изплезвайки се пред събралите се фотографи след края на тържеството по случай 72-рия му рожден ден през 1951 г., той е осъзнавал, че подобен акт би привлякъл интереса на по-широк кръг хора към безценните му научни достижения. Провокацията му се оказва успешна и днес едва ли има човек на Земята, който да не е виждал фланелка, чаша, плакат или реклама с изплезената физиономия на гения.

Да, езикът в устата ни играе много по-голяма роля за личностното ни развитие, отколкото сме предполагали. Каква е тя, четете в хартиения бр. 6/2023 на сп. "Космос".