Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евгений Пригожин КАДЪР: Туитър/@Feher_Junior
Евгений Пригожин КАДЪР: Туитър/@Feher_Junior

Лукашенко разкри, че Путин щял да смаже шефа на “Вагнер” като буболечка

Лидерът на “Вагнер” Евгений Пригожин е настанен в хотелска стая без прозорци в Минск, за да избегне опит за покушение след края на въстанието му. Това твърди председателят на комисията по разузнаването на Сената на САЩ Марк Уокър, цитиран от западни издания. Коментирайки ситуацията около Пригожин, Уокър разкри за наличието на доклади, според които шефът на наемниците взема всички мерки, за да избегне лош край.

“Има редица руски юридически лица, които се сблъскаха с Путин през последната година и половина и които

мистериозно паднаха от прозорците

на петия, шестия или седмия етаж”, допълни Уокър.

Същевременно се появи информация, че самолетът на Пригожин е напуснал Минск късно във вторник по маршрут за Москва, предизвиквайки спекулации, че шефът на “Вагнер” се е насочил към руската столица за лични разговори с Владимир Путин.

Беларуският президент пък обяви как е предупредил Пригожин, че ще бъде “смазан като буболечка”, ако се опита да атакува Москва. Лукашенко каза, че Кремъл никога няма да изпълни искането му да свали руския министър на отбраната Сергей Шойгу и шефа на генералния щаб ген. Валерий Герасимов. Лукашенко твърди още, че е убедил Путин да не убива Пригожин и го е призовал да преговаря за мирно прекратяване на бунта.

“Разбрах, че е взето сурово решение - да се унищожат Пригожин и “Вагнер”. Препоръчах на Путин да не бърза. Да поговорим с Пригожин, с неговите командири”, добави президентът на Беларус. Допълни, че собствената му армия може да се възползва от опита на наемниците, които съгласно сключеното споразумение с Кремъл вече могат свободно да се придвижват в Беларус.

“Това е най-обученото подразделение в армията. Кой би оспорил това? Моите военни също го разбират, а ние нямаме такива хора в Беларус”, обясни Лукашенко.

Пригожин е готвел операция за отвличането на Сергей Шойгу и ген. Валерий Герасимов, твърди пък “Уолстрийт джърнъл” . Идеята била залавянето на двамата висши военни да стане, докато са на планирана инспекция на армията в южната част на страната. Лидерът на “Вагнер” обаче бил принуден да ускори плановете си, когато Федералната служба за сигурност разбрала за намеренията му само 2 дни преди да ги изпълни.

А според “Ню Йорк таймс”, позовавайки се на информация от американското разузнаване, заместник-главнокомандващият на руските части в Украйна Сергей Суровикин е знаел предварително за готвения бунт. Сега Вашингтон се опитва да установи дали висшият военен е подкрепял Пригожин при подготовката на метежа. Според различни източници Суровикин дори е бил задържан и разпитван за

заговор за свалянето на министъра на отбраната

Сергей Шойгу като част от опит за прочистване на вътрешните кръгове на Кремъл.

Анализатори обаче отбелязаха, че САЩ имат интерес да дискредитират Суровикин, който се смята за изключително компетентен и безмилостен. Самият той не е виждан публично от събота.

По данни на американските тайни служби има индикации, че е възможно и други руски генерали да са поддържали Пригожин. По тази причина в САЩ смятат, че лидерът на “Вагнер” не би започнал бунта, ако не е разчитал на подкрепа от руски военни.

Междувременно западни издания пишат, че Путин се страхува да уволни своя “изключително опасен” министър на отбраната, тъй като той може да се превърне в негов пряк съперник за властта.

“Шойгу е изключително опасен при негова оставка поради познанията му, огромния брой лоялни към него хора на ръководни позиции и наличието на лостове за влияние в Кремъл”, разкриват анонимни източници.

Шойгу е служил в руското правителство по-дълго от Путин и знае твърде много заровени тайни, отбелязват експерти. Той не е като другите министри, чието мълчание и бездействие може да бъдат купени с пари. “Путин не е готов за такъв конфликт с Шойгу”, смятат анализатори.