Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в интервю за журналистката Ялда Хаким по Би Би Си, че контраофанзивата на страната му в завзетите от Русия територии не е като холивудски филм и подчерта, че украинските сили напредват, макар и бавно, на бойното поле.

„Някои хора си мислят, че гледат холивудски екшън и искат незабавен резултат. Но не е това. Заложени на карта тук са човешки животи“, каза държавният глава.

По повод интервюто на Зеленски за Би Би Си Ройтерс припомня, че през последните две седмици украинците са отвоювали 8 села в южната част на страната.

Зеленски уточни, че предприетата контраофанзива не върви плавно, защото 200 000 кв. км от украинската територия са минирани от руските военни сили. Той отново подчерта необходимостта от приемането на Украйна за членка на НАТО.

Тази седмица обаче генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг даде да се разбере, че подобен планове не са на дневен ред, що се касае до предстоящата среща на върха на НАТО в Литва следващия месец.

В интервюто Зеленски подчерта необходимостта от предоставяне от страна на НАТО на Украйна на гаранции за нейната сигурност, но добави, че крайната цел на Украйна е членство в алианса. "В НАТО знаят за тази позиция на Украйна", заявява Зеленски в интервюто.

Той изложи и визията си за бъдещото възстановяване на страната му след разрушенията, причинени от руската инвазия и акцентира върху плана за „генерална трансформация на Украйна“.

Според Зеленски сега е наложително с „бързи темпове“ да се намерят места за живеене на хората, останали без домове след бомбардировките, за изграждането наново на разрушения язовир „Каховка“, както и за децентрализацията на енергийната система.

Други теми, засегнати от украинския лидер в интервюто за Би Би Си, бяха за дигитализацията на неговата страна, както и за съдебните и антикорупционни реформи.

В отговор на въпрос на журналистката от Би Би Си как на този етап изглежда изходът от войната, Зеленски заяви, че „победите на бойното поле са необходимост“. „Който и да беше президент на Русия, Украйна нямаше да стои със скръстени ръце“, допълни той. "Няма значение колко далеч ще напреднем с нашата контраофанзива, ние няма да се съгласим на един замразен конфликт, защото това е война, това е едно безперспективно развитие за Украйна", добави той.

Хаким напомни на събеседника си, че по думите на президента Владимир Путин преди няколко дни Русия е преместила тактически ядрени оръжия в Беларус. Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че опасността Путин да ги използва е реална. Запитан за тази заплаха, Зеленски отговори: „Путин представлява опасност за нас от 2014 г. насам, когато за първи път окупира наши територии. Той ще говори за използването на ядрени оръжия, но не мисля, че е готов да ги използва, защото се страхува за живота си. Но няма как да бъда сигурен какво ще направи човек, който няма връзка с реалността“.

Зеленски бе помолен да коментира и твърдението на Путин, отправено на международна конференция в Санкт Петербург миналата седмица, че украинският държавен глава е позор за еврейския народ. Както е известно, Зеленски е загубил много свои роднини по време на Холокоста, включително и дядо си, предаде БТА.

Журналистката Хаким отбелязва, че Володимир Зеленски видимо се е изненадал от въпроса й и си е поел дълбоко въздух, преди да отговори. „Очевидно той (Путин -бел.ред.) не разбира напълно казаното от самия него. Ще ме прощавате, но изглежда Путин е вторият Крал на антисемитизма след Хитлер“.

"Това са думи на един президент. Цивилизованият свят не може да говори по този начин. Но за мен беше важно да чуя реакцията на света и аз съм благодарен за изразената подкрепа", каза още Зеленски.