Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Делян Пеевски
Делян Пеевски

Трети ден стаята на ДПС център на съдебната реформа - и правосъдният министър мина оттам да я обсъжда

Трети ден ДПС е в центъра на идеята за конституционната реформа, а втори ден подред стаята на парламентарната група на движението е място за оживени преговори. В петък през нея за среща с ръководството на ДПС мина и правосъдният министър Атанас Славов. И обяви, че са намерили пресечни точки за главния прокурор.

"Разговарям с всички партии за необходимостта от конституционни промени. В този процес трябва да участват всички", обясни Славов след срещата. По-късно обаче стана ясно, че на този етап преговорите са само с ГЕРБ и ДПС, а разговори с другите партии може би ще има следващата седмица.

"За съжаление, опитите за разговор по темата с БСП, след като Зарков и Божанков вече не са там, удрят на камък

Те бяха лидерите на идеята за съдебна и конституционна реформа в БСП и откакто те не са там, не водим този разговор", обясни министърът защо темата не върви със социалистите.

Атанас Славов
Атанас Славов

Представители на “Възраждане” и “Има такъв народ” също коментират, че никой не ги е поканил на срещи за съдебната реформа. Изненадващо през последните дни Костадин Костадинов настоява, че управляващите трябвало да преговарят с неговата партия като трета сила в парламента, а не с ДПС като четвърта. И лансира отново идеята на “Възраждане” да няма отделна фигура на главния прокурор, а правосъдният министър да изпълнява функцията му.

А че докато страстите във ВСС по процедурата за отстраняване на Иван Гешев кипят, депутатите готвят изобщо премахването на главния прокурор, потвърди вчера и Делян Пеевски. Около членството му в комисията по промени на конституцията също текат страсти, но от ДПС са категорични, че депутатът им ще е водеща фигура по реформата, посочиха го и за основен двигател на проекта за конституционни промени, който ДПС представи.

“Не смятате ли че тази фигура тежи на обществото?”,

попита Пеевски вчера, коментирайки върви ли се към консенсус изобщо да няма главен прокурор.

Всъщност досега от “Промяната” и ДБ открито признаваха, че обсъждат варианта, докато в проекта на ДПС главният е оставен като методически ръководител на прокурорите. Сега обаче Пеевски също прегърна идеята.

"Тогава орязахме изцяло пълномощията на главния прокурор, сега сигурно ще вървим към премахване на тази фигура", обясни той.

Въпреки че вече се обсъждат концепциите и на останалите формации, разказа, че още не е виждал готови проекти от тях.

"Трябва да намерим общо съгласие. Никой не може да доминира тази комисия или тази конституция. Това е конституцията на България, трябва да я направим заедно", коментира Делян Пеевски.

В сряда, когато той стана член на комисията, от ПП-ДБ гласуваха против, и няколко пъти призоваваха да се откажат. Все пак с помощта на “Възраждане” Пеевски влезе в комисията, а после се срещна лично със съпредседателя на ПП Кирил Петков. В четвъртък пък Христо Иванов прекара час и половина с Пеевски, след което апелите му към депутата, санкциониран по закона “Магнитски”, да излезе от комисията станаха по-вежливи. А вчера лично дойде и новият правосъден министър Атанас Славов (който е от ДБ) за среща с движението. На нея не е станало дума Пеевски да се откаже от комисията.

В кулоарите на парламента Славов коментира и 14-часовото заседание на Висшия съдебен съвет, което той води до полунощ предния ден.

"Очевидно процедурата, на която всички станахте свидетели във ВСС, се нуждае от съвсем различна концепция. Трябва да има механизъм за освобождаване на главния прокурор, който да не е зависим от някакви временни мнозинства в съвета, да е ясно разписан на конституционно и законодателно ниво", каза министърът.

"Лакърдии", лаконичен бе Пеевски за среднощното заседание по свалянето на Гешев.

Подобно на него, всички партии изразиха смесени чувства към дебата.

"Тъжно е, когато във ВСС има хора, които всъщност са копчета и като им натиснеш копчето - работят, като го натиснеш - спират", каза Костадин Костадинов. Той отново лансира теория за намеса от САЩ - обясни, че в сряда Гешев бил в посолството, а в четвъртък кадровиците се отказали от единия си довод за отстраняването му.

"Изненада беше промяната на позицията на част от членовете на ВСС спрямо позицията от миналата година в аналогично подобно производство", коментира пък бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова, чието искане за отстраняването на Гешев тогава не бе допуснато от ВСС. Заседанието нямало много общо с правото. Тя призова Гешев да не занимава обществото с емоционалното си състояние.

"Кадровиците могат да дебатират колкото им е необходимо", смята юристката Рая Назарян от ГЕРБ.

Самият Гешев поиска да бъде изслушан от депутатите идната седмица на закрито заседание.