Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Открития отпреди век се завръщат, за да променят радикално живота ни

Има нещо странно в развитието на технологиите, особено когато са предназначени за масова употреба. Никой не оспорва, че в наши дни светът се е променил напълно. Сега сериозно обсъждаме изкуствения интелект и автомобили без водачи, а ракети се приземяват плавно от Космоса, готови за нова употреба. Можем да трансплантираме лица, баби раждат бебета, пшеницата може да бъде генетично модифицирана, за да устои на вредители... Нещо повече – с бързи стъпки бъдещето навлезе рязко и в домовете на обикновените хора. От собствения си диван вече може да видите с кого разговаряте в Австралия в реално време, докато роботи мият прозорците ни вместо нас. Само допреди броени години тези неща изглеждаха суперфутуристични. Но понякога технологиите сякаш следват своя логика и не се подчиняват на очакванията на хората. Да не говорим, че в историята има и достатъчно случаи на авангардни изобретения, които са отхвърлени от съда на общественото мнение в своето време и са обречени да бъдат осмивани като провали, за да възкръснат бурно след много години на забрава.
Само преди малко повече от десетилетие изглеждаше, че се е сбъднала отколешна мечта на човечеството – гледането на триизмерни образи от домашния телевизор. По едно време предполагаемото стереоскопично медийно бъдеще беше толкова раздухвано, че множество публикации обявиха 2010 г. за „годината на 3D телевизията“. Точно тогава отпадна и последната досадна подробност – нуждата от активни или пасивни очила. Фирмата Toshiba, която създаде първия LCD екран, който възпроизвеждаше 3D съдържание без помощни средства за очите, с право грабна наградата за изобретения на XXI век.

Еуфорията продължи около 4 години и изведнъж всичко секна. До 2015 г. 3D телевизорите вече бяха избледняваща мода, а до 2017 г. и последните няколко производители, като LG и Sony, престанаха изобщо да ги произвеждат.


Какво се обърка с 3D телевизора? - четете в новия брой на сп. "Космос"