Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

61-годишният Атик Ахмед (в центъра) е обвинен за убийствата на депутат през 2005 г. и на свидетеля по това дело Умеш Па.
СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС
61-годишният Атик Ахмед (в центъра) е обвинен за убийствата на депутат през 2005 г. и на свидетеля по това дело Умеш Па. СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС

Нападателите се представили за журналисти, докато въоръжени полицаи водят двамата в белезници за медицински преглед

Синът му е убит след ликвидирането на ключов свидетел, който видял екзекуция на народен представител

Босът на “Банда 227" е освободен по 123 обвинения само за ден, но при последното - за отвличане, е осъден на доживотен затвор

Застреляха зрелищно в ефир с 18 куршума индийски политик мафиот и брат му, които са лидери на т.нар. “Банда 227”. Те са контролирали близо 40 години подземния свят в известния в миналото с богатата си култура град Праяградж в североизточната част на страната, съобщава Би Би Си.

Босът на местния клан Атик Ахмед става бандит още като тийнейджър, прочува се с обвинения в убийства, но завършва живота си окован в белезници под куршумите на трима нападатели пред телевизионни камери и в присъствието на въоръжени полицаи, разказва местният сайт “Хинду”. Датата е 15 април. Часът - 22,35. Извършителите са на 18, 20 и 22 г. Представили са се за журналисти и са задържани. Според първия информационен доклад казват на полицията, че искали да си създадат име в престъпния свят, като елиминират Банда 227. Двама от тях вече фигурират в криминалните архиви.

Нападението е до болница,

в която е трябвало

да прегледат Ахмед,

след като за първи път е осъден. Присъдата му е доживотен затвор в дело за отвличане. Само часове по-рано са погребали един от синовете му. Тийнейджърът намира смъртта си при престрелка с полицията след обвинение за убийство през февруари.

Репортери причакват мафиота пред болницата, за да го питат изпратил ли е момчето си в последния му път. “Не ни заведоха, така че не”, отговаря той, преди да го покосят куршумите.

61-годишният Атик Ахмед е обвинен за убийствата на депутат през 2005 г. и на свидетеля по това дело Умеш Па, който е застрелян през февруари т.г., разказва Би Би Си. Преди 18 години току-що избраният народен представител и младоженец от 9 дни Раджу Пал излиза от дома си. Десетина мъже заобикалят колата му и изстрелват множество патрони. Накрая откриват 19 куршума в тялото му.

“Видяхме стрелбата. Целият град я видя. Това беше първият подобен инцидент тук. Всички знаеха кой е отговорен за атаката”, коментира очевидецът криминален репортер Равиндра Панди. Твърди се, че Пал е убит, защото печели депутатско място в конкуренция с брата на Атик Ахмед - Ашраф, който губи изборите.

Двамата мафиоти са синове на беден каруцар и майка домакиня, но от близо 40 години контролират престъпния свят в града, в който се сливат две свещени индийски реки - Ганг и Ямуна, добавя Би Би Си.

Атик Ахмед има още четирима синове освен убития наскоро, отглежда породисти кучета и организира пищни партита. В биографията му има множество престъпления. Има информации, че е присвоявал имоти и предприятия, изнудвал е бизнесмени за пари, издавал е фалшиви чекове и е поръчвал побой над свои съперници в затвора. Ползвал се е с чадъра на политици и полицаи.

Първото му обвинение в убийство е в ранната му младост - още 18-годишен, но то не е доказано. Започнал да краде скрап, заплашвал конкуренти на своите партньори, за да не могат да спечелят обществени поръчки, заграбвал земя и имоти.

Станал част от бандата

на легендарния Чанд Баба,

който от мафията е преминал в политиката и е избиран за общински съветник.

През 1989 г. Атик също се отправя към върховете на властта, като се изправя срещу своя бос в битка за депутатско място. По време на преброяването на гласовете или след това (информациите са противоречиви) избухва гангстерска война, в която Чанд Баба е убит.

Така Ахмед става народен представител и единствен шеф на подземния свят. Оттогава е бил арестуван три пъти, включително за убийство, но всеки път са го освобождавали под гаранция.

Често е разпространявал

видеоклипове с побои

над свои конкуренти,

за да всява страх и да покаже, че все още контролира територията на Праяградж.

През 2018 г. бизнесменът Мохит Джайсвал подава жалба в полицията, като твърди, че са го отвлекли и завели в затвора, в който е Ахмед. Там го пребили брутално.

Друг местен жител, роднина на Атик - Зийшан Али, си спомня как група въоръжени мъже нахлува в дома му с искане да прехвърли парцел на името на топмафиота. Самият бос му се обадил в това време по телефона с ултиматум - или да се откаже от имота, или да брои на хората му сума, равняваща се на една трета от цената на земята. Заповядал да убият роднината, когато отказал да се раздели със земята, но Зийшан все пак успял да избяга.

Във всички тези случаи правосъдието се разминава на Атик Ахмед. Чак през март т.г. той е признат за виновен по дело за отвличане и е осъден на доживотен затвор. Това е само няколко дни преди да бъде застрелян зрелищно в телевизионен ефир.

“Няма да умра скоро. Ще се върна, за да си разчистим сметките”, пише той от ареста до член на своята групировка, от когото иска пари. Мохамед Муслим е работил със застреляния мафиотски бос много години, но искал да се отърси от опеката му. Както опитвали и други гангстери от групата.

Този процес започва през 2008 г., когато Атик Ахмед е задържан за убийството на Раджу Пал. Част от приближените му се отдръпват. Поемат контрол върху територията му. Изнудвачите, които събирали пари от негово име, ги задържали за себе си, свидетелства пред изданието “Принт” жена, чийто мъж също е убит от зловещата групировка.

Въпреки това според полицията над 100 членове на бандата все още са в “бизнеса”.

“Атик и Ашраф ги няма, но повечето им хора се разхождат на свобода. Кой знае какво ще се случи, когато медийният шум утихне? Синовете му са в затвора, но много от членовете на бандата се укриват”, казва пред “Принт” Нарендра Кушваха, чието семейство има мъчителна история с групировката на Атик.

През 1990 г. баща й изчезва. За последно майка й, която днес е на 65 г., го е видяла в офиса на Ахмед.

Бил е принуден

да подпише,

че отстъпва

огромен парцел

земя на мафиота.

Мъжът изчезва, а взетото имущество повече никога не е върнато на семейството.

Повече от 30 години по-късно дъщеря му продължава битката си в съда. Разказва за почти три фатални атаки срещу нея и сина й - по думите й от хората на Атик.

Методите на бандата му са брутални. Влиянието им се разпростира и извън града. На 200 км в Лакнау, който е столица на щата, в който се намира Праяградж, също страдат от групировката.

“Те просто пристигнаха сутринта,

извадиха оръжията си

и казаха, че притежават

земята”,

разказва пред Би Би Си високопоставен полицейски служител. Органите на реда все пак възпират гангстерите да заграбват парцелите.

Но дни след това Атик Ахмед и хората му нахлули в хотел и заявили, че собственикът вече не притежава имота си. Накарали охраната да изключи камерите за видеонаблюдение. И добавили: “Оплачете се на премиера и на полицията, ако искате”.

Но изземането на бизнес и имоти е само част от дейността на “Банда 227”. Мафиотът веднъж е бил пуснат от ареста заедно с други петима депутати, за да гласуват при вот на недоверие към правителството. Той е внесен през 2015 г. заради споразумението между Делхи и Вашингтон, според което американски компании могат да инвестират в ядрената енергетика на Индия. Ахмед е част от управляващото мнозинство. На косъм кабинетът остава на власт благодарение на шестимата от ареста. След това те се връщат отново там.

“Съдейки по дългия списък с криминални дела, по които Атик е бил обвиняем, той е бил също толкова опитен в управлението на престъпните начинания и в избирателния си район”, пише Милан Вайшнав в книгата си “Когато престъплението се плаща: Пари и мускули в индийската политика”.

Политологът от центъра “Карнеги” разказва, че по време на посещенията на гангстера политик в региона му местните го наблюдават, че говори по телефона, докато приема молби за услуги или дава нареждания на асистента си. Партийният му щаб често прилича повече на оръжейна, отколкото на административен офис. По стените висят вносни автоматични оръжия, добавя Вайшнав.

Често е разпространявал видеоклипове с побои над свои конкуренти.
Често е разпространявал видеоклипове с побои над свои конкуренти.

“Гангстери като Ахмед влизат в политически формации или създават свои собствени главно с цел защита. Обикновено печелят там, където социалното разделение на база каста или религия е остро и правителството не може да влезе във функциите си безпристрастно”, пише още политологът.

Затова не е случайно, че Ахмед печели пет последователни депутатски мандата от 1989 г. до 2002 г.

Говори пред хората за

равенство и социална

справедливост,

както и за образование на момичетата. Когато го питат за другата част от живота му, е категоричен, че съдът е отменил рекордните 123 дела срещу него само в един ден. “Има ли другаде по света да се сблъскват с толкова много фалшиви случаи”, пита той. Докато през 2007 г. не губи мястото си в парламента след брутално отвличане на две млади момичета мюсюлманки.

Цикълът на насилие изглежда безкраен. Дали някой е поръчал убийството му? Все още отговор на този въпрос няма. Нито как ще реагира подземният свят в Праяградж.