Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Красимир Каменов-Къро
Красимир Каменов-Къро

  • 4 трупа в РЮА - на Красимир Каменов*, втората му съпруга - бившата манекенка Гергана, бодигарда им и детегледачката
  • Мафиотското убийство идва два месеца след разкритията на прокуратурата за влиянието му в политиката и в Темида - двете сфери, които се тресат от скандали

Интереси в легалния бизнес, отмъщение, конфликти покрай трафика на дрога и контрабандата, свидетелски показания по наказателни дела в чужбина, включително за криптопирамидата “Уанкойн” на Ружа Игнатова.

Това са част от версиите на приближени на Красимир Каменов - Къро у нас и на разследващи, които са работили по ликвидирания в РЮА бизнесмен.

Той беше издирван с червена бюлетина в Интерпол по обвинение като подбудител на убийството на Любомир Иванов - Любо Полицая.

Труповете на Каменов, втората му съпруга - бившата манекенка Гергана, бодигарда им и детегледачката бяха намерени в 8,20 сутринта в дома им в Кейптаун, става ясно от изявление на говорителя на южноафриканската полиция Андре Траут.

Къро е един от представителите на силовите групировки у нас, който оцеля в годините на прехода. В миналото името му се свързваше с това на Христофорос Аманатидис - Таки, а двамата бяха сочени за приближени на Георги Илиев и ВИС-2. Развалят приятелството си преди няколко години.

Въпреки че беше известен като наркобос, Къро никога не е имал подобни обвинения. За разлика от Таки, който беше обвинен за лидер на наркобанда през 2009 г., след което избяга в Дубай и го търсиха с Интерпол. През 2014 г. обвиненията бяха свалени. Официално Къро има бизнес у нас с паркинги, зеленчукова борса, но неофициално името му се свързва с наркотрафик, контрабанда и фабрики за нелегални цигари. Както и със “златния гьол” на ГКПП Капитан Андреево, който контролираше чрез свои приближени допреди няколко години. След това го овладяха бивши негови служители, а интересите около гьола бяха едно от разкритията на последното редовно правителство. Освен легален бизнес в България Къро е имал мащабна дейност и в чужбина, както и контакти с различни групировки.

В първите часове на разследването в РЮА не се съобщава дали убийството му има българска следа, или е заради конфликт извън страната. 

Къро, съпругата му, бодигардът му и детегледачката бяха разстреляни в този имот в Кейптаун.
Къро, съпругата му, бодигардът му и детегледачката бяха разстреляни в този имот в Кейптаун.

Красимир Каменов - Къро от години живее в едно от предградията на Кейптаун в добре охранявана

огромна къща, става ясно от снимките на местните медии. Рано сутринта в четвъртък в имението са нахлули няколко маскирани като полицаи мъже. Разстреляли са Къро, съпругата му, бодигарда им и бавачката на малолетните им деца, които са били на училище. След сигнала местната полиция отцепила района. Съобщава се за назначени експертизи, а огледът на местопрестъплението е продължил през целия ден.

Мафиотското убийство идва на фона на политическата криза и скандалите в прокуратурата у нас. Точно с разкрития на държавното обвинение за влияние в политиката и съдебната власт Красимир Каменов беше осветен със серия от записи на 16 март и втора порция на 7 април т.г., а малко по-късно получи и първото си обвинение за убийството на Любо Полицая, разстрелян година по-рано.

Тогава стана ясно, че прокуратурата е разследвала Къро за данъчни престъпления и

пране на пари Офиси на фирмите му са претърсени още на 1 ноември м.г., но тогава не беше съобщено нищо официално. По това разследване са обискирани имоти на двама мъже в София. Първият е Тони Иванов, който по-късно отпътува за Испания, а съдът там отказа да го върне. Вторият е Дилиян Георгиев, осъден за изнудване на Ахмед Доган и Делян Пеевски, от които искал 12 милиона евро, които да даде на френски прокурор, за да се заличат имената им от доклад за финансиране на терористични организации с пари от контрабанда на цигари. Георгиев още е в ареста. Точно в неговата къща са намерени двете флашки с телефонни разговори, посочиха от прокуратурата. Разговорите са между него, Красимир Каменов, дясната ръка на Къро у нас Филип Стоянов, за когото се предполага, че е автор на повечето файлове. Той стана свидетел на прокуратурата срещу Къро, заедно с бившия му бодигард Размиг Чакърян - Ами и бившата му съпруга Светлана. 

Говорителят на полицията в РЮА Андре Троут отказа подробности пред “24 часа”.
Говорителят на полицията в РЮА Андре Троут отказа подробности пред “24 часа”.

В записите на разговорите участва и журналистът Димитър Стоянов от “Бърд”. През февруари, три седмици преди разкритията на прокуратурата, той публикува справки, които приличат на полицейски доклади без подписи и печат, намерени в дома на застреляния Любомир Иванов. В тях информатори на неизвестния автор свързват Христофорос Аманатидис - Таки с убийството на Ружа Игнатова, която беше лицето на разследваната по цял свят криптопирамида “Уанкойн”.

Какво стана ясно от записите според това, което се чува в тях и анализа на прокуратурата?

Красимир Каменов говори със събеседниците си за бизнес, политика, Иван Гешев, висши полицаи.

Казва, че са започнали да му ровят в банковите сметки по света след претърсванията в офисите му през ноември. Споменава и как нареждал на полицаи да смачкат сигнали срещу него. Говори се за шефа на отдел “Убийства” в националната полиция Михаил Наумов и събиране на пари за преместването му. Говори и за евродепутат, който ще внесе сигнал срещу Гешев, както и че вече няма кой да спаси главния прокурор.

Каменов споменава, че “тези от “Промяната” са идиоти, ще направят каквото им каже

и “ще го разкъсат”, като дойдат на власт (тогава управлява сегашното служебно правителство и изборите на 2 април предстоят - б. а.).

Къро обещава на Филип Стоянов скоро да гледа циркове, бал с маски и го съветва да си вземе пуканки. А в запис с телефон от столичен ресторант между хората на Къро се чува и репликата “Хубавото е, че са казали на Бойко, че в другия “Магнитски”, ако не сменят Гешев, ще бъде той”.

Освен записите от дома на Дилиян Георгиев бяха иззети и напечатани на хартия текстове, в които става дума за подсъдимия бивш банкер Цветан Василев, бизнесмена Пламен Бобоков, румънеца Овидиу Семенеску, издирван по делото за изнудването на Доган и Пеевски, а контактите между всички тези имена бяха изтълкувани от прокуратурата като заговор срещу институциите, а действията им - като пример за “завладяната държава”. 

Любомир Иванов
Любомир Иванов

След разкритията на прокуратурата започна и разследване за търговия с влияние заради данните от записите и напечатаните текстове, че се подготвя отстраняване на висши полицаи и прокурори. Дори

един от тях е получил заплаха след брифинга със записите

и оттогава се охранява от Министерството на правосъдието.

По-късно стана ясно, че Къро вече се разследва и за убийствата на Мето Илиенски през 2003 г., когато и двамата са били под шапката на ВИС-2, както и на безследно изчезналите братя Николай и Радослав Бикови. Обвинения обаче не бяха повдигнати, за разлика от покушението срещу Любомир Иванов-Любо Полицая. Той беше застрелян пред дома си през април 2022 г. Месец по-късно столичните криминалисти задържаха физическия убиец Кристиан Илиев и помагачът му Боян Табаков. За Любо Полицая се знае, че е работил за Филип Стоянов, който доскоро беше най-довереният човек на Къро у нас. От телефона на жертвата разследващите стигнаха и до фабрика за нелегални цигари до Ботевград. Любо Полицая беше издирван от Интерпол преди няколко години точно заради този бизнес, но свързан тогава с Евлоги Станоев-Бирмата и синовете му.

Освен събитията от последните месеци името на Красимир Каменов-Къро излезе и от други записи, разпространени от прокуратурата през февруари 2020 г. от разследването срещу Васил Божков, който вече беше в Дубай. В тях бизнесменът говори с бившите си съдружници в хазарта, с които се разделя със скандал. Обясняваше им, че Къро му предложил да ги “омаа”, както и че има възможност да инвестира в хазартния бизнес.

Записите тогава бяха отразени широко в медиите, включително в “168 часа”. Месец и половина по-късно пред дома си беше зверски пребит главният редактор на вестника Слави Ангелов. Свидетелски показания по делото свързват Красимир Каменов-Къро с престъплението, но обвиняеми и подсъдими до момента са само физическите извършители (повече за ролята на Къро и показанията по делото четете в следващ брой на “24 часа”).

Красимир Каменов има участие в три дружества у нас, които официално бяха собственост на офшорки до 2019 г. След това по закона срещу прането на пари Каменов е вписан в Търговския регистър като лицето, което притежава дяловете в тях. Това са “Ауто мобайл” АД, която има паркинги в София, приватизирани преди 20 г. Те са на Централна гара, под НДК, в кварталите “Банишора”, “Младост”, както и подземните в “Зона Б5”.

“Слатина-Къра” АД стопанисва зеленчукова борса в едноименния столичен квартал. През януари 2020 г. там беше заловен камион с лайм в кашони, от които бяха извлечени 500 кг кокаин. Арестуваха трима души, но връзка с Къро не беше намерена.

Третото дружество на Каменов у нас е “Камекс КА”, което се занимава със сметоизвозване. Тя е запорирана от прокуратурата заради разследването срещу него.

В първите две фирми на Къро от години насам управител беше бившата му съпруга Светлана Каменова. От 2019 г. на нейно място в съвета на директорите се появява новата му жена Гергана, която е убитата в РЮА. В края на март след публикуването на записите с Къро от “Слатина Къра” е заличен Филип Стоянов, който стана защитен свидетел срещу Каменов.

Той беше и лицето на фирмата, която дезинфекцираше колите, минаващи през КГПП Капитан Андреево, преди да бъде овладяна от бившите приближени на Къро.