Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Парадът по случай 78-ата годишнина от победата във Великата отечествена война на Червения площад приключи с изпълнение на военен оркестър, предадоха световните агенции и БТА.

Комбинираният оркестър на Министерството на отбраната изпълни песента "Победа", след което музикантите напуснаха Червения площад. Кадети от руски военни академии маршируваха преди парада. Военнослужещи от въздушнодесантните войски маршируваха с възгласи "За Донбас".

Танковете Т-34, считани за един от основните символи на руската победа във Втората световна война, по традиция откриха парада. Събитието продължи с група лека колесна техника, която тази година за първи път включваше най-новата колесна бойна бронирана машина "Спартак" и новия автомобил със специално предназначение "Ахмат", които участваха в парада за пръв път.

Очакваше се по Червения площад да преминат и бронирана машина за специалните части "Тигър-М", въоръжена с гранатомет и картечница, както и бронетранспортьор БТР-82А, последвани от широк спектър от ракетни и артилерийски системи, включително оперативно-тактическите ракетни комплекси "Искандер-М", зенитно-ракетните комплекси С-400, мобилните зенитно-ракетни комплекси "Ярс" и техните ескортиращи автомобили.

В края на колоната от сухопътни превозни средства традиционно стои бойната машина на пехотата "Бумеранг".

Традиционната въздушна част на парада обаче не се състоя. Не беше официално обявено, че въздушната част на парада е отменена тази година, но в нито една от репетициите, проведени през април и май 2023 г., не участваха самолети или хеликоптери, отбелязва ТАСС.

Президентът Владимир Путин положи цветя на Гроба на незнайния войн. Държавният глава се отправи към Александровската градина след парада по случай Деня на победата на Червения площад, придружен от лидерите на ОНД: президентите на Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан, както и от арменския премиер. Войници от Кремълския полк положиха от името на лидерите цветя пред монумента на градовете-герои в Александровската градина.