Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Крал Чарлз, кралицата-консорт Камила, принц Уилям и принцеса Кейт СНИМКА: Инстаграм/Официален профил на кралското семейство
Крал Чарлз, кралицата-консорт Камила, принц Уилям и принцеса Кейт СНИМКА: Инстаграм/Официален профил на кралското семейство

Въпреки огромното медийно внимание към коронацията на крал Чарлз III имаше и някои скрити моменти за публиката. Ето някои от тях.

Паж с майка-филмова звезда

Един от пажовете на Чарлз бе 12-годиният Ралф Толемахе. Майка му Софи игра във филма на Джон Клийз "Риба, наречена Уанда", когато бе само на 6 години.

Наклоненият кръст

Кръстът върху сферата, която държи краля е леко извън центровка, защото е изпуснат от крадец през 1671 г.

По време на Британската гражданска война ирландецът Томас Блъд, полковник от армията, предава краля и отива да се бие за Оливър Кромуел.

Но когато Чарлз II се връща на трона, Блъд става един от най-търсените мъже в Англия и се опитва да открадне кралските регалии от Лондонската кула.

Тогава той изпуска сферата с кръста и от този момент той е леко наклонен.

Дърво от кралската яхта

Каляската за Диамантения юбилей бе построена само преди 13 години, като в нея са вложени над 100 исторически артефакта, включително бук от кораба на Хенри VIII "Мери Роуз". Дръжките пък са от кралската яхта "Британия".

Торба с монети от 50 пени

Лорд-президентът на частния съвет Пени Мордаунт, депутат от консервативната партия, размени торбата по силата на древния обичай на Диамантения меч на предложението.

В нея имаше 100 чисто нови монети от 50 пени с лика на новия крал. Преди 1971 г. се предлагаха 100 сребърни шилинга.

Хорът

За първи път в историята имаше хор. Повечето от певците бяха на сватбата на принц Хари и Мегън Маркъл.

Син килим

Чисто нов син килим бе поставен в Уестминстърското абатство. Той е от специална материя, която да създава по-малко статично електричество, за да няма проблеми с шлейфовете на краля и кралицата.

Ударът по Лиз Тръс

Водещият на Би Би Си Хю Едуардс бе обвинен, че се е държал неуважително към бившия депутат на консерваторите Лиз Тръс.

Тя се появи в абастското след Борис Джондън и думите на водещия бяха "премиер за кратко време". Тя бе само 44 дни на поста, антирекорд в историята на Великобритания.

Красавецът

Дамската половина на света се прехласна в социалните мрежи по помощника на краля майор Джонатън Томпсън. Той бе описан като "красавец", "изключителен" и всички възможни епитети.

Фенките на майор Топмсън трябва да знаят, че офицерът с полата от 5-и батальон на кралската гвардия в Шотландия, е женен от 13 години за маркетинговия спец Каролайн и двамата имат две деца.

Дърветата отиват в Сандригъм

Двете прекрасни дървета, които бяха край Голямата западна врата на абаството се местят в новата градина на двореца в Сандригъм.

Видението на Смъртта

Социалните мрежи полудяха, след като в един момент в абатството се появи видение на Смъртта - сенчеста фигура с нещо като коса в ръката. Според всички обаче това е било игра на светлината.

Пантофите на краля

Пантофите на краля са ръчно изработени от Gaziano & Girling в Нортхемтън и е използвана кожа от швейцарски телета.

Подметките са от Девън, като са използвани древни методи за изработката им. Сребърните катарами са от Goldsmiths' Company и са копие на тези, използвани от дядо му Джордж VI.

Сините пискюли

Пискюлите върху главите на конете са от рециклирани пластмасови бутилки. Те са част от традицията стартирана по време на коронацията на кралица Виктория. Чарлз използва кралско синьо като цвят - любимия на майка му Елизабет.