Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БОРИСЛАВ САРАФОВ
БОРИСЛАВ САРАФОВ

  • Пет дни след взрива взаимно се обвиняват кой каква тайна е издал
  • Сийка Милева: Министърът явно предварително знае заключенията от експертизите
  • Демерджиев: Изнасям достъпна за мен оперативна информация, а не доказателства по делото
  • Атентатът не може да е комбинация на Гешев, за да се прави на герой - 90% е за сплашване. Интервю на полк. Любомир Димитров, разследвал подобни атентати, четете на сайта на "24 часа" утре

Иван Гешев мълчи от 94 часа и 45 минути и това е май най-обяснимото поведение за държава, в която институциите не си говорят.

Единствените му две реакции след атентата срещу него на 1 май са лаконични в туитър. Благодари на българските и чуждестранните си колеги за подкрепата и говори за споделени ценности в професията, която и той упражнява. (Виж точните думи от Гешев в туитър долу).

Говорят ли си МВР, прокуратура и следствие? Защо 5 дни след опита за атентат срещу главния прокурор вместо да предоставят информация какво се е случило, се нападат и обвиняват кой каква следствена тайна е разкрил. За пореден път хвърлят повече усилие в подобно занимание, вместо да се съсредоточат върху разкриване на истината.

94 часа и 45 минути бяха изминали от взрива срещу бронираното ауди на Иван Гешев до изказването на вътрешния министър Иван Демерджиев в парламента, което даде старт на нова серия от обвинения между институциите.

Иван Демерджиев СНИМКА: Велислав Николов
Иван Демерджиев СНИМКА: Велислав Николов

Главният прокурор Иван Гешев е пътувал сам в бронирания автомобил с охраната от НСО, когато до колата му е станал взрив. Членове на семейството му не са го придружавали, съобщи в Народното събрание МВР шефът след питане на Атанас Атанасов от “Демократична България”.

Въпросът бил ли е Гешев със семейството си при взрива се оказа по-важен от това кой е искал да види мъртъв обвинител №1 Бомбата за предупреждение ли е била или за убиване?

Защо е било толкова важно, обяснява пак Атанасов, бивш шеф на контраразузнаването при премиера Иван Костов.

Защото така се създали настроения в обществото, че били застрашени съпругата и децата на главния прокурор - тоест хората щели да му симпатизират, е очевидното притеснение на депутата Атанасов.

В късния следобед шефът на националното следствие Борислав Сарафов най-сетне обясни защо на 1 май казал, че е било застрашено и семейството на Гешев. (Виж какво точно е объркало зам.-главния прокурор - позицията му пред БТА долу.)

Отворен остава въпросът Сарафов не се ли е чул с Гешев след атентата, не го ли е питал кой е пътувал с него в автомобила и дали вече е разпитан самият Гешев?

Има и втори, паралелен на “семейния” сюжет: разгласява ли Демерджиев следствени тайни.

Вътрешният министър явно знае предварително заключенията от назначените експертизи, преди те да са готови, реагира пред “24 часа” говорителят на главния прокурор Сийка Милева веднага след изказването на Демерджиев.

И добави, че вътрешният министър няма достъп до материалите по досъдебното производство. Право да разгласяват информация имали само наблюдаващите прокурори, а след тяхното разрешение и конкретни лица, сред които обаче не е МВР шефът.

На първо място, щом самият г-н Сарафов изнася данни за вида на взрива, значи те не са конфиденциални. Второ, аз изнасям достъпна за мен оперативна информация, а не доказателства по следствено дело. Така отговори Демерджиев пак пред “24 часа”.

И въпреки че обясни, че се е чувал със зам. главния прокурор и шеф на следствието няколко пъти, както и че заедно са били на среща при премиера Гълъб Донев на 2 май, от петъчната говорилня страничният наблюдател не усеща това.

Обществото заслужава да знае истината, завърши коментара си вицепремиерът.

В парламента Демерджиев на няколко пъти повтори, че никога не е говорил за инсцениран взрив, а че трябва да се проверят всички версии.

Това, което става е безотговорно. Потресен съм. Как може да се изнасят факти от разследването, възмути се на свой ред зам.-шефът на следствието Ясен Тодоров.

Мистичният израелец, озовал се на мястото на атентата, също скара министъра и прокурорите. За присъствието на чуждия контратерорист пръв съобщи пак Сарафов.

Не мога да се ангажирам с тезата, че е непременно екперт. Знам, че е кацнал в София същия ден. Знам достатъчно много неща, ако не бъдат изнесени от прокуратурата и следствието, ще ги изнеса аз, зарече се Демерджиев.

Израелският експерт е в България по друг повод. Как може да се говори така за чуждестранен експерт?!, възмути се от внушенията на МВР шефа Ясен Тодоров. И попита каква ще е реакцията, след като приключи разследването и излезе истината. Според неофициална информация освен Европол, американски експерти също ще участват в разследването.

Всички версии трябва да бъдат проверени. Първият ден беше изтъкната само една, че това е взрив, целящ да убие главния прокурор. Този взрив не е от ествеството да пробие бронята на лимузината и да убие главния прокурор, посочи Демерджиев. Той съобщи, че бронираното ауди било купено за Бюрото по защита. Когато бил служебен правосъден министър, искал колата да отиде в Министерство на правосъдието, където е бюрото.

Чрез прокуратурата той се е озовал в НСО и се използва изцяло за транспортиране на главния прокурор, поясни Демерджиев.

Изявленията на министъра пък станаха повод “Демократична България” да поискат оставката на Сарафов. Мотивът, че Атанасов вече бил убеден, че атентатът е инсценировка. Затова иска разследването да бъде отнето от НСлС, защото иначме нямало да е всестранно обективно и пълно.

Сарафов предупреди, че нямало да излезе на “калния политически терен, защото бил “тесен професионалист и не желаел да е разменна монета в политическите “шеги и закачки”. 

1 май, Сарафов:

Случайност е

спасила главния

прокурор и

семейството му

“Само една случайност е спасила както главния прокурор и семейството му, така и редица други хора, които са преминавали по това време и малко преди това по този път.”

Това казва на 1 май шефът на следствието и зам. главен прокурор Борислав Сарафов на 1 май едва 4 часа и 15 минути след атентата. На уточняващ въпрос кой е бил с Гешев, Сарафов не отговаря.

5 май, Сарафов:

Бях подведен от

думи на г-н Гешев,

че се притеснява

за децата си

Бих искал да дам пояснение, за да спомогна за преустановяване на манипулациите. Държа да поясня, че думите ми на 1 май: “само една случайност е спасила както главния прокурор и семейството му, така и редица случайни хора”, са произнесени, тъй като аз самият съм бил подведен от думите на г-н Гешев, че се притеснява за децата си. Искрено съжалявам, ако съм внесъл объркване, че семейството на главния прокурор е пътувало с него.

Ако проследите медийното отразяване, на 2 май пред сградата Министерския съвет отговарям коректно на въпроса “Кой е бил в автомобила с главния прокурор”. (Позиция пред БТА)

Обвинител №1 само

в туитър - благодаря

2 май: Благодаря на главните прокурори на всички държави, които подкрепиха българската прокуратура. Адмирации към всички колеги, магистрати от цялата страна, които в днешния ден показаха единство и защитиха независимостта на съдебната власт!

4 май от Турция: Предизвикателствата пред прокурорската професия могат да бъдат преодолявани само когато има единство, взаимопомощ и споделени ценности!

 

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева (вляво) и заместник главния прокурор Красимира Филипова (вдясно) на протеста пред Съдебната палата в София на 2 май.
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева (вляво) и заместник главния прокурор Красимира Филипова (вдясно) на протеста пред Съдебната палата в София на 2 май.
Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев