Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Клавдия Дали, жертва на насилие
Кадър: Нова тв
Клавдия Дали, жертва на насилие Кадър: Нова тв

Държавата абдикира от това да се грижи за жертвите на домашно насилие и предостави функциите си на неправителствени организации.Те могат само да консултират пострадалите жени, нямат други правомощия. Това заяви по "Нова тв" Клавдия Дали, жертва на насилие. Според нея обществото вече е свикнало с подобни новини и „сме претръпнали”.

„В момента, в който жертва подаде сигнал за домашно насилие, съдът трябва да има правомощие да назначи психологическа и психиатрична експертиза, за да се направи оценка на риска. Ако това се беше случило обвиненият за убийството на намерената в куфар жена, нямаше да може да започне работа в мобилен оператор", поясни Дали.

По думите й, ако Законът за защита от домашно насилие беше актуализиран, може би Кристина е щяла да бъде жива сега.

„Последната актуализация е от 2019 г. Оттогава се знае за 70 убити жени в условия на домашно насилие, а пострадалите са хиляди. Тези, които не са получили адекватна помощ, са стотици. България е осъдена от Европейския съд по правата на човека затова, че не е направила своевременна оценка на риск за жертва, вследствие, на което тя е била убита въпреки издадената й заповед за защита”, обясни Клавдия Дали.