Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Азис изпреварва ген. Атанасов в списъка с възможни министър- председатели, Кобрата и дори доц. Мангъров се оказаха в него

Роден букмейкър пусна коефициенти за следващия премиер на България. В списъка с възможните имена за министър-председател, на които може да се залага, влизат куп имена - и очаквани, и доста изненадващи, включително такива от шоубизнеса, медицината и спорта

Според политическия хазарт, който върви, най-вероятно е и след петите поредни парламентарни избори на 2 април да имаме служебен, а не редовен премиер. И

очакванията са за Гълъб III - коефициентът за това е само 1,36.

На второ място за залозите е кабинетът пак да е служебен, но с неизвестен нов министър-председател. Коефициентът за това обаче е 2,50, което означава, че е слабо вероятно.

Трети в подреждането е сегашният служебен вицепремиер по европейските средства Атанас Пеканов.

На четвърто място в подреждането е шансът да се сглоби четвърти кабинет “Борисов”, макар лидерът на ГЕРБ вече на няколко пъти да обясни, че този път смята да отстъпи, като призова и останалите политически сили към смирение и компромис в името на излизането на страната от кризата.

От лидерите на ПП-ДБ с най-големи шансове е съпредседателят на “Промяната” и бивш финансовият министър Асен Василев. Неговият коефициент е 5,50, с което се затварят тези с най-големи шансове.

Водачът на ДБ Христо Иванов е с 15, като е изпреварен от Даниел Митов и Томислав Дончев.

Самият бивш премиер Кирил Петков е доста назад в подреждането. По-напред е лидерът на “Български възход” Стефан Янев, също бивш премиер в служебните кабинети на Румен Радев, а после и военен министър в правителството “Петков”, от което бе принуден да подаде оставка заради отказа си да нарече войната в Украйна война.

С най-слаби шансове от четиримата лидери на коалицията ПП-ДБ е ген. Атанас Атанасов. Той е с коефициент от 51, колкото имат и председателят на “Вазраждане” Костадин Костадинов, на ДПС - Мустафа Карадайъ, и още един бивш служебен премиер - Огнян Герджиков.

Интересното е, че според букмейкърите техните шансове са по-малки от тези на Васил Боянов-Азис и Герасим Георгиев-Геро.

При тях коефициентът е 41, или с 10 пункта по-малък от този на тримата партийни лидери, което би трябвало да накара политиците да си направят сметката в последните дни преди вота.

Любопитно е и че шансовете на Сергей Станишев за премиерския пост се оценяват като по-високи от тези на лидерката на БСП Корнелия Нинова. Станишев е с коефициент от 81,00, колкото имат бившият спортен министър от ГЕРБ Красен Кралев, знаковата фигура от ПП-ДБ Даниел Лорер, Николай Нанков, Бойко Рашков, президентът Росен Плевнелиев и Соломон Паси.

Нинова е в групата имета с коефициент 101,00, където са още Росен Желязков, Йордан Цонев и Симеон Сакскобургготски.

Боксьорът Кубрат Пулев също е в списъка на евентуалните премиери, но неговите шансове са 151/1, колкото са на Мая Манолова, бившия депутат на Слави Станислав Балабанов, бившия спортен министър Радостин Василев и председателят на последния парламент Вежди Рашидов.

Димитър Бербатов, Стилиян Петров

и Борислав Михайлов имат толкова шанс за премиери, колкото кметът на София Йорданка Фандъкова и лидерът на “Спаси София” Борис Бонев. В тази част на таблицата са и Боян Расате, Светльо Витков и директорът на ВМА Венцислав Мутафчийски.

С най-малки шансове според букмейкърите са медиците Тодор Кантарджиев, Ангел Кунчев и Атанас Мангъров. Ако сложиш на тях и това се случи, сумата на залога ще се умножи по 301, което си е сериозна печалба. Но и най-невероятната.

В последните дни преди изборите има съвсем малки размествания при букмейкърите. Шансовете за първа сила вече са напълно изравнени при ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, коефициентът е 1,90 за всеки от двата варианта. Участници са променили залога си от “Промяната” към ГЕРБ.

Сериозно - с цяла единица, пада коефициентът “Възраждане” да стане трета сила, измествайки ДПС. Пуснати са и няколко индивидуални битки между партии, но при нулев интерес, защото коефициентите са от 1,01.