Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Над 30 училища бяха заплашени с бомби
Над 30 училища бяха заплашени с бомби

[email protected] е мейлът, от който група, най-вероятно чужденци, плаши училищата в България с бомби. От него са разпратени писмата, пристигнали вчера и днес в над 30 гимназии в София, Бургас и други градове.

Бялата дяволска раса, както се превежда името на мейла, се е постарал да не бъде хванат. Използвал е анонимизиращия браузър Tor, както и VPN, за да прикрие следите си. Писмото му, което е на български език, най-вероятно е превеждано с гугъл транслейт.

За мейлите отговорност пое Fmull Free Misanthropic Unаbombers Legion. Патрон на организацията е Unаbomber, чието име е Теодор Джон Качински. Той е американски терорист, анархист, математик, който извършва поредица от атентати с писма бомби в продължение на 20 години, при които убива трима и ранява 23-ма души.

Тъй като бомби не са открити, разследването се води за подаване на фалшиви сигнали. В телеграм канала на организацията обаче се сипят закани, че цяла Европа и Русия ще бъдат жертви на взривове. Дори от групата се точат на цялото човечество.

Паметливи припомниха, че това е втора подобна мейл атака, съобщаваща за бомби в много сгради в страната. На 21 август 2019 година от мейла [email protected] бе изпрането писмо до редакцията на "24 часа". "Честит полет", ни написаха в него подателите. Те бяха разпратили писмото и до други медии, както и до летищата в София, Варна, Пловдив и Бургас. И тогава бомби не бяха открити.