Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Ленин говори пред Червената армия в Москва.

СНИМКА: УИКИПЕДИЯ
Владимир Ленин говори пред Червената армия в Москва. СНИМКА: УИКИПЕДИЯ

В резултат на това Ленин започва в Русия най-масовото и кърваво религиозно преследване в историята. Атеистичният режим започва буквално изтребване не само на църковния клир, а на вярващите в небивал мащаб. Биографите на Ленин са запазили спомена за формалния разрив на Володя Улянов с религията. Бащата Иля Николаевич бил ревностен християнин и като такъв децата му приели също православно кръщение. Нещо повече, когато се връщал у дома, той настоявал децата да посещават неделните литургии в храма. Но хладната към вярата полуеврейка-полунемкиня Мария Александровна и революционното атеистично възпитание от страна на Покровский си казали думата. Веднъж, беседвайки със свой гост, Иля Улянов се оплакал, че децата му рядко посещават храма. “Бой, бой трябва!” - назидателно отбелязал гостът, гледайки към Володя.

Тази реплика така възмутила непокорния 15-годишен гимназист, че той избягал от дома си. „Владимир поривисто свалил от шията си нагръдния кръст, с презрение

плюл върху свещената реликва и я хвърлил

на земята” - разказва доста по-късно болшевикът Пантелеймон Лепешински. Това е и мигът на обсебването на богохулника Владимир от силите на злото. Оттук нататък той ще се държи като обсебен от бесове: “самата мисъл за Бога предизвиквала у него нетърпимо, почти физическо отвращение”, спомнят си негови близки.

На 5 септември 1918 г. Съветът на народните комисари издава прословутия Декрет за червения терор, съдържащ указания за масови разстрели и въдворяване в концентрационни лагери не само на класовите врагове, но и на “съмнителните”. Под ударите на този декрет попадат и свещенослужителите. По данни на Свято-Тихоновския богословски институт, който е анализирал репресиите срещу свещенството на базата на архивни материали, само пред 1918 г. са били разстреляни над 3000 духовници. По данни на други историци от 1918 до края на 30-те години са избити около 42 000 свещеници.

Но може би по-страшни от тези убийства са пораженията за обществения морал в съветското общество след управлението на Ленин. Те не само въвличат огромната страна в нескончаема вълна от репресии, довела до смъртта на милиони, а като метастази се разпространяват по всички краища на света и имат своето зловещо отражение чак до наши дни.