Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Древният “Епос за Гилгамеш” вече 4000 години крие тайните за Потопа и вечния живот

Екип от Лайпциг направи невъзможното - с изкуствен интелект подрежда гигантския пъзел от стотици глинени плочки с клинопис

Едни от най-големите тайни за произхода на човечеството, за Потопа и вечния живот, са на път да бъдат разкрити. Всеки, който е чел поне веднъж шумерско-вавилонския „Епос за Гилгамеш“, е останал очарован от закодираното знание, криещо отговорите на най-важните въпроси на цивилизацията.

Екип около проф. Енрике Хименес от университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен се е заел с една невъзможна до момента мисия. Да събере глинените плочки, писани преди 3-4 хил. години, пръснати между Британския и Иракския музей, и с помощта на изкуствен интелект да подреди стотиците парченца и да разчете посланията.

Залогът е изключителен – Древен Шумер и наследилият го Вавилон са описали в текстовете си на клинопис първата половина от човешката история. Тази, за която не знаем почти нищо. „Целият ни екип наистина много се гордее с работата си по епоса“, коментира пред сп. „Космос“ проф. Хименес.

Епосът на Гилгамеш от времето на шумерите се преписва и изучава.
Епосът на Гилгамеш от времето на шумерите се преписва и изучава.

Епосът и фигурата на Гилгамеш открай време са обвити в тайнственост, която

привлича като магнит едно мощно движение в псевдонауката. За негов основоположник се счита Ерих фон Деникен, но теориите му творчески са доразвити от автори на световни бестселъри като Ян ван Хелзинг, Дейвид Айк и много други. Те приемат няколко постулата, които до днес се възприемат за абсолютна истина и не подлежат на никакво обсъждане - че боговете Анунаки са извънземни, които преди десетки хиляди години, търсейки злато, го откриват на Земята. Тъй като им липсва работна ръка за мините, създават хибридна раса с тукашния хомо еректус.

Какви открития прави екипът на проф. Хименес и защо Епосът на Гилгамеш е толкова интересен, четете в новия брой на сп. "Космос".