Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 20 март, преди официалното си посещение в Москва, китайският председател Си Дзинпин публикува статия в руски медии, „Ново развитие на приятелското сътрудничество между Китай и Русия“, предаде радио Китай

В нея той посочва, че Китай и Русия са съседни страни, между които съществува всеобхватно стратегическо партньорство, важните икономики и постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН. Двете държави винаги са следвали независима външна политика и обръщат голямо внимание на развиването на отношенията помежду си. С общи усилия, през миналата година стокообменът между тях надхвърли 190 милиарда долара, като Китай е най-големият търговски партньор на Русия в продължение на 13 години. 

По думите на Си Дзинпин, международната общност разбира, че в света няма страна с по-висок от този на останалите статут, няма модел за управление, което да е подходящ за всички, нито международен ред, основан на доминацията на конкретна държава. Един обединен и мирен свят е в интерес на цялото човечество. През изминалите 70 години китайско-руските отношения съумяха да преминат през трудности и промени, и днес страните оценяват своето приятелство. Историята и практиката показват, че ключът за устойчиво развитие на двустранните връзки зависи от правилния начин на справяне с проблемите, пише още китайският лидер.