Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Недостигът на експлозиви в Европа може да забави увеличаването на производството на снаряди с три години.
Недостигът на експлозиви в Европа може да забави увеличаването на производството на снаряди с три години.

Недостигът на експлозиви в Европа може да забави увеличаването на производството на снаряди с три години, което е тревожна новина за Украйна по повод на обещаните ѝ доставки на оръжия, пише вестник "Файненшъл таймс", позовавайки се на оръжейни експерти от ЕС.

Според добре запознати с производството на оръжия в ЕС, недостигът на барут, пластични експлозиви и тротил, може да забави планираното увеличаване на производството на снаряди до три години. Това означава, пише „Файненшъл таймс“, че европейската отбранителна промишленост може да не е в състояние да изпълни очакваните поръчки на ЕС за Украйна. Вестникът цитира германски служител, който заявява, че „фундаменталният въпрос е, че индустрията не е в добра форма за мащабно военно производство“.

„Файненшъл таймс“ припомня, че Европа е обещала да попълни запасите от оръжия на Киев и да ускори доставките на 155-милиметрови артилерийски снаряди с финансова инжекция. Украйна отдавна призовава за повече оръжия, за да укрепи отбраната си срещу Русия, подчертавайки колко важни са снарядите в битката на изтощение, защото хиляди се изстрелват всеки ден и от двете страни, предаде БНР.

Днес се очаква няколко страни от ЕС да подпишат съвместен пакт за набавянето на 155-милиметровите артилерийски снаряди за Украйна. Високопоставен представител на ЕС заяви миналата седмица, че се очаква повечето от 27-те страни-членки да сложат подписа си под споразумението, но има и такива, които все още проучват предложението. Иначе планът предвижда първите поръчки за такива снаряди да могат да бъдат направени до края на май.