Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин КАДЪР: Туитър/Zee News English
Владимир Путин КАДЪР: Туитър/Zee News English

Президентът на Русия Владимир Путин ще трябва да очаква арест в Германия, заяви федералният министър на правосъдието Марко Бушман, цитиран от местните медии.

От петък Путин се издирва от Международния наказателен съд (МНС) по силата на заповед за арест - това задължава всички държави членки на съда, включително Германия, да арестуват издирваните лица в случай на съмнение и да ги прехвърлят в Хага.

Бушман обяви, че ще се съобрази със заповедта за арест и ще задържи руския президент Владимир Путин, ако той стъпи на германска земя, предаде Дир.бг

Бушман заяви пред "Билд ам Зонтаг": "Очаквам, че Международният наказателен съд бързо ще се обърне към Интерпол, както и към договарящите се държави, и ще ги помоли за изпълнение. В такъв случай Германия е длъжна да задържи президента Путин, ако той влезе на германска територия, и да го предаде на МНС." За разлика от националните прокурорски органи, МНС може да предприема действия и срещу държавни глави в съответствие със своята юрисдикция, добави Бушман.

Издадената от Международния наказателен съд (МНС) заповед за арест на руския президент Владимир Путин е изключително важно решение, заяви междувременно френската външна министърка Катрин Колона в интервю за в. "Журнал дю диманш".

"Това е изключително важно решение, защото то означава, че всеки отговорен за военни престъпления или за престъпления срещу човечеството трябва да отговаря за действията си, независимо от статута или от ранга си", подчерта Колона, цитирана от Франс прес и БТА.