Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ръководителят на доброволците Георги Влайков КАДЪР: NOVA NEWS
Ръководителят на доброволците Георги Влайков КАДЪР: NOVA NEWS

Всичко тънеше в разруха

Българските спасители, които прекараха 89 часа в търсене на оцелели след земетресенията в Турция, се върнаха у нас. Групата включва 27 доброволци от Пловдив и София. Те заминаха преди седмица, за да издирват затрупани под отломките хора за своя сметка, със собствена екипировка и оборудване, пише NOVA NEWS.

Георги Влайков, ръководител на доброволците, разказа че групата им е била разпределена в Кахраманмараш. На терен са прекарали четири дни и половина. Работата е била на сменени и не е спирала, поясни той.

„Потвърдените извадени живи, след като ние ги намирахме и посочвахме на тежките екипи за спасяване са 31“, поясни Влайков.

Ивелина Попова разказа, че са били с офроуд линейката, която много е помогнала в оказването на първа помощ.

Красимир Каракашев, също доброволец, каза че работата е била при много ниски температури, но това да открият жив човек е крепяла духа им. Той поясни, че са работили, заедно с куче – спасител и микрофон.

„Няма да забравя детето, което майка му го изпрати да ме прегърне. Това беше надеждата, от която хората имаха нужда. Това трудно се преглъща, обърнах се, за да не видят колко се натъжавам “, сподели той.

„Всичко тънеше в разруха. Смъртта се усещаше навсякъде. Това, което ни крепеше беше надеждата в очите на хората“, сподели още един от доброволците.

Дейността ни беше разузнавателна, след което влизаха тежките екипи, на някои от тях помагахме при работа, посочи друг от доброволците.

Влайков разказаха за кучето Килиан. Неговият водач е българин, който работи като пожарникар в Швеция. След земетресението, заедно с началника на смяната, са шофирали 4000 км, за да пристигнат в лагера в Турция. Кучето има 12 спасени човешки животи.

Георги Влайков поясни, че участват в благотворителни кампании със събиране на дарения и опаковането им.