Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Надежда Нейнски КАДЪР: bTV
Надежда Нейнски КАДЪР: bTV

"Новите санкции по закона "Магнитски" показват, че България има системен проблем с корупцията. Законът беше приет през 2012 година, под ударите на който досега са попадали Словакия, Латвия, Сърбия, някои държави от Близкия изток. Целта на закона е да защити демократичните общества от мръсните пари... Тези санкции се налагат от САЩ в САЩ, но те са много ясен политически знак за проблеми с корупцията".

Това каза пред БНР Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи.

И допълни, че със санкциите се праща сигнал, че корупцията е изкривила начина, по който работят институциите у нас.

По думите й новите санкции по "Магнитски" са сериозен сигнал към заявеното от президента Румен Радев за това, че България не би приела европейски санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика:

"Сигурността на НАТО и ЕС е пряко свързана с това, което се случва в България. Този път санкциите имат особен фокус върху агенциите на руско влияние в енергетиката. С такава реакция България става ненадежден партньор и в ЕС, и в НАТО".

В предаването "12+3" Нейнски изрази мнение, че санкциите са защитен механизъм на САЩ срещу мръсни капитали и хора и не следват вътрешния дневен ред на държавата, от която са тези хора, но подчерта, че България има интерес да чуе сигналите:

"Не е тайна, че най-голямата корупция е в ядрената енергетика, която е свързана с Русия. Корупционните инструменти са най-силното оръжие на Русия за дестабилизация на България и Балканите, които са част от европейската сигурност".