Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Граничният пропускателен пункт "Гюешево" откъм България.  Снимка: Уикипедия
Граничният пропускателен пункт "Гюешево" откъм България. Снимка: Уикипедия

Пред ГКПП "Гюешево" се събраха представители на фондация "Македония", сред които и лидерът й Виктор Стоянов.

Стоянов е учуден от това, че журналисти не са били допуснати да влязат в РС Македония, и посочи, че има информация за хартиени списъци на хора, които няма да бъдат допускани да влязат днес.

"Дойдохме тук около 5,30 сутринта, но бяхме върнати като представляващи опасност за сигурността на Северна Македония", каза през БТА Тодор Стефанов от "Нюз 24". Той и колегата му били върнати от граничния пункт "Деве баир". Връчиха ни забрана за влизане на тяхна територия, добави Стефанов.

Той уточни, че двамата с колегата му не са имали исканата по акредитация от външното министерство на Република Северна Македония, но никой не им е искал такава. "Искаха само лични карти, ние показахме и служебните. Легитимирахме се така, както както го правим навсякъде", казаха представителите на медията. По техни данни рано сутринта не са допуснати и други екипи на медии. Казано им е било, че могат да минат без камери и техника.

Има данни за спрени български граждани, не знам доколко са системни. В края на деня ще имам информация и до колко са основателни мотивите за това, каза в отговор на въпрос на БТА министър Демерджиев. Има списък с имена на български граждани, които няма да бъдат допускани, но той не е голям, уточни Демерджиев и отново посочи, че по-пълна информация за създадената организация за пропускането на българските граждани на границата и в каква степен тя отговаря на поетите ангажименти от страна на властите в Северна Македония ще има в края на деня.