Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хората се информират за опашки по границите, комуникират с лекари и дори намират свои близки в неизвестност

“Изместен е обектът на доверието заради емоционалния фактор и бързия достъп”, обяснява психоложката Магдалена Ангелова

Тодор Димов посещава Гърция често. Пътува през седмица, особено лятото. Познават го дори някои от граничните служители на ГКПП Кулата. Знае и точно в колко часа да тръгне, за да избегне опашките на границата.

Информира се за това единствено чрез група във фейсбук, в която в реално време потребители съобщават чрез постове и снимки актуалната обстановка. Само с един “клик” в интернет той си спестява часове в чакане, а преди седмица научава и за акция на гръцката полиция срещу нарушители на пътя, на които освен наложени глоби свалят и номерата.

“Чрез същата платформа след моя публикация ми изпратиха линк към онлайн камерите, които показват трафика на Кулата - разказва Димов. - Това улесни пътуванията ми още повече.”

Веднага връща жеста на хората, които са се “отзовали” на въпросите му.

“В посока България на пункт Кулата работят две гишета - съобщава в публикация преди дни мъжът. - Има по около десет коли опашка на всяко едно гише. Придвижването става много бавно. Ще отнеме около час.”

Той е само един от всичките почти 30 хиляди членове на фейсбук групата “Кулата - Промахон”.

“За периода само от последните 30 дни тук са писали публикации близо 2500 човека, а самата група е била посетена от над 400 хил. души - обяснява администраторът й Иван Петрински. - Това е малко суха статистика, за да се види колко сме ефективни всъщност.”

Психоложката Магдалена Ангелова
Психоложката Магдалена Ангелова

Може ли подобна платформа да бъде по-ефективна от самата държава? Отговорът е “да”. Фейсбук групата е много по-бърза от Министерството на външните работи, тъй като сложни казуси се решават за минути, хората получават информация за всичко важно, което се случва в Гърция, експресно се доставят дори лекарства за изпаднали в нужда.

През последните години чрез социалните мрежи освен за трафика на граничните пунктове хората черпят полезна информация и за редица други неща. Във фейсбук групи те получават съвети от медицински лица за здравето си, а някои дори издирват свои роднини, които са в неизвестност от дълго време.

Често пъти решението на даден проблем се намира по-бързо и лесно в интернет, отколкото в комуникацията с институциите. Каква според специалисти е причината хората да търсят решението във фейсбук вместо в държавните органи?

“Тук говорим за изместен обект на доверието - обяснява пред “24 часа - 168 истории” психоложката Магдалена Ангелова. - Важно е да подчертаем, че доверие не липсва изцяло, но сякаш фокусът вече е друг. Причините са няколко. На първо място е чисто емоционалният фактор. В институциите няма проява на емоции. Там всичко е в рамка, в равнина, а ние се влияем от емоциите, от възприятията. Срещу теб е държавен служител, който трябва да изпълни задълженията си, но ти не си наясно с неговата лична история. Затова и често си казваме: “Ако той е имал моя проблем, щеше да гледа по друг начин на мен и да ми съдейства”. В група, в която хора споделят личния си опит, отделният човек много по-лесно се влияе, когато се разпознава в даден казус, конфликт, решение на проблем. Хората имат нужда от личността с опит, както и от усещането, че виждат себе си. Намират някой, който е равен на тях и е минал през това, през което те преминават в момента или им предстои да го направят. От една страна, им вдъхва доверие, от друга - може да улесни живота им, когато се отнася до бъдещи действия.”

Другият фактор за “вярата” в групите е на база личната изгода - бързи решения и бързо намиране на информация.

“Пишеш и ти отговарят на момента, а понякога дори не трябва да питаш, защото намираш отговора в последната актуална публикация, което ти спестява още повече време - казва Ангелова. - Самият начин на живот налага това да сме съсредоточени към социалните мрежи. Те ни дават бързи възможности, бързи продажби, огромен набор от услуги, и то само на една ръка разстояние. Не е мудно, както например, ако трябва да се редиш на опашки.”

Силата на фейсбук групите се оказва голяма дори в по-сериозни казуси като издирването на изгубени близки, с които сме прекъснали връзка отдавна. Или никога не сме виждали.

“От доста време търся мъж, който е роден в Мездра на 19 май 1971 г. и още тогава е оставен за осиновяване - пише публикация в “Търсим се” Цветелина Кръстева. - Бил е с името Валери. Архивът в болницата е запазен от последните 30 години. Беше ми казано, че всичко е изядено от мишки и плъхове. Някой да има идея как по друг начин мога да направя нещата?”

Близо 2 години по-късно Кръстева пише в същата група, в която членуват 49 хил. души: “Искам да благодаря от сърце, че чрез публикацията ми в тази група се намерихме с брат ми, когото не спирах да търся с години.

Благодаря от сърце и на администраторите, че са създали толкова полезно място като “Търсим се” и отделят от личното си време за него.”

Едно от последните съобщения там е на жена на име Пепа Николова, която издирва детето си. Тя не разчита на властите, защото те отдавна са затворили вратата си за нея.

“Търся момиче, родено на 2 януари 1977 г. в София с името Мария! Обявиха го за починало, но не ми го дадоха, нито го видях! Не ми дадоха и никакви документи от родилното. Мисля, че е жива и е дадена някъде. Ако по някакъв начин тя види моя пост или някой е запознат с такъв случай, моля да ми се обади или да пише на лични съобщения!”

Пепа очаква, че и нейната история ще има положителна развръзка. Казва, че отдавна е спряла да моли за помощ институциите, защото те не й давали информация. Оправдавали се, че вече липсват архивни документи. Сега разчита на групата “Търсим се”.

“Тук действа и факторът “групово идентифициране”, сиреч да сме част от цялото - обяснява Магдалена Ангелова. - Ние сме социални същества и да се разпознаваме през някого, тоест през груповия “аз”, е важно за оцеляването ни по принцип. Раждаме се със свързаност към другия. В институциите не я срещаме. Там се чувстваме отдалечени.”

Според нея напук на твърдението, че живият контакт е “най-силен”, всъщност емоциите стават по-осезателни през мрежите.

“Имам предвид текста, думите и споделянето, защото при тях в главата ти илюзорно можеш да си представяш нещо, което, макар и лъжовно, ще те накара да мислиш по един начин - обяснява специалистката. - На живо често пъти, ако не харесаш човека външно или пък приемеш, че тонът на гласа му е назидателен, дори да ти казва истината, можеш да се отречеш от нея и да не искаш да я приемеш.”

Ангелова смята, че групите във фейсбук не са в никакъв случай минус за съществуването на хората. Те могат да бъдат и изключително полезни.

Такава е и функцията на “Медицински съвети при COVID-19 у дома” с 26 хил. членове, която нашумя през 2021 г. Тя предизвика интерес в момент, в който хората усетиха пренасищане от експертите, които се появяваха всеки ден на екран, за да дават съвети.

Това, което липсваше в този сложен момент, беше личният контакт. И потребителите откриха такъв в “Медицински съвети при COVID-19”, чиито администратори и модератори са лекари. В реално време те отговаряха на стотици въпроси, които започваха от “първи симптоми” и стигаха до “много тежко състояние”. В платформата беше установен такъв ред, че нито един пост да не остане незабелязан.

Сред медицинските лица на разположение онлайн беше д-р Александър Носиков. В поредица от публикации той обясняваше фазите на ковида, както и съвети за реакция при симптоми.

“При задух, десатурация, гръдна болка, влошаване и липса на подобрение се търси лекарска помощ и хоспитализация - пише той в едно от съобщенията си, което събира множество коментари и въпроси - За фебрилитет, кашлица, хрема, болки в мускулите, главоболие могат да се използват симптоматични средства.”

В групата “Не си сама - заедно срещу насилието” пък десетки жени намират рамо, на което да се опрат. Всеки ден в нея пишат жертви на домашно насилие.

Любопитен факт е, че някои от тях споделят как агресорът продължава да ги тормози, въпреки че са избягали от него. Дори да са подали жалби, той все още ги притеснявал. Твърдят, че властите не са направили достатъчно. Търсят съвети от други жертви, които членуват в групата, за да не станат поредните убити в статистиката.

“Спешно се търси хостел за жена с малко дете, моля, препоръчайте нещо достъпно като цена и надеждно, в случай че я намери насилникът”, пише една от тях.

Близки на жертви дори споделят техни снимки с разкървавени устни и посинени очи:

“Това продължава вече доста дълго от новия партньор на моята бивша съпруга - гласи една от публикациите. - За въпросния има много жалби, но със заплахи за саморазправа успява да я накара всеки път да ги оттегли.”

В същата група се търсят съвети и за добри адвокати по дела за домашно насилие. Организират се и срещи на пострадали.

“Момичета, какво мислите за идеята да си правим срещи - предлага Диана Георгиева. - Според мен ще е добре, защото, когато се видим, ще можем да си говорим повече и с подробности, за да ни е поне малко по-лесно. Знам, че сме от различни градове. Някои са и в чужбина, но можем да се организираме според това кой къде живее. И разбира се - ако някоя от вас е още с насилника си, се надявам да може за излиза без него и да не бъде спряна.”

Пред “24 часа-168 истории” специалист обяснява, че доверието към фейсбук групите е нараснало значително от юли миналата година. Тогава Facebook е добавил нова функция “Експерти на групата”. Специалната значка се дава на хора, които са показали знания в конкретна област и споделят любопитна информация, като по този начин помагат на останалите потребители.

За “eксперта” на групата няма изисквания откъм образование, професия или семейно положение. Такъв може да стане всеки, но единствено по решение на администраторите, които следят кои членове са най-полезни за общността в платформата.

Значката може да бъде отнета във всеки един момент, ако нейният притежател стане “неблагонадежден”.

“Самата дума експерт вдъхва доверие без значение, че този човек може да няма дипломи, които да удостоверят тази титла – обяснява психоложката Ангелова. – Склонни сме да вярваме на хора с подобни титли. Това още повече би подсилило интереса към дадена група, защото знаеш, че ако имаш казус, можеш да се допиташ веднага до конкретния специалист.”

Полезна за всички се оказа и платформата “Снимам нарушител”. Потребителите, които са се присъединили към нея, предупреждават за опасните шофьори на пътя. Много преди някой от тях да бъде спрян от патрулиращ полицейски автомобил, в групата вече може да присъства видео, на което се вижда колата му в непозволена маневра. Сред клиповете и снимките се забелязват водачи, които минават на червено, не спират на пешеходни пътеки, изпреварват на забранени участъци или нарочно засичат други на пътя.

“Ние използваме фотоапаратите и камерите на телефоните си, за да снимаме нарушители на правилата за движение, доброто поведение и обществените норми - обяснява администраторът.”

В един от постовете потребител добавя: “Идеята е да се пазим от тези хора, в случай, че те не са санкционирани от властите сурово и съответно не са си взели поука.”

Специалисти са категорични - сърфирането в интернет от гледна точка на набавянето на информация може да бъде полезно, но носи със себе си и скрити опасности.

Във фейсбук групите “помощта” е на един клик разстояние, но може да бъде фалшива и подвеждаща. Експертните мнения или съвети от обикновени потребители невинаги са най-полезни и достоверни.

Платформите с добри администратори обаче вече категорично изместват държавата.