Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

„Чест преди всичко“ – това е мотото на родения за професионален боец Кирил Буданов. През 2007 г., когато е 21-годишен, той постъпва в Одеския институт за сухопътни войски, а след обучението си започва работа в специалните части на Министерството на отбраната.

Според медиите в страната Буданов вероятно е служил при командира на 10-а част със специално предназначение - началника на специалния резерв на Главното разузнавателно управление Максим Шаповал. За него се знае, че загива трагично през лятото на 2017 г. в терористичен акт, организиран от руските спецслужби.

Самият Буданов е участвал във военните действия през 2014 г. в Донбас и заради проведена секретна операция там е награден с орден „За храброст“. Раняван е в боевете многократно. След 2018 г. е участвал в многобройни акции на секретните части, отбелязват медиите в страната.

През нощта на 4 април 2019 г. автомобилът му Chevrolet Evanda е взривен на улица „Уилямс“ в Киев. Тогава прокуратурата съобщава, че това е терористичен акт срещу служител на една от украинските специални служби. Според журналистите в колата е бил Кирил Буданов, който по това време вече работи в Главното управление на разузнаването. Късметът му е, че бомбата се взривява по-рано и той по чудо оцелява. Веднага е заловен атентаторът - руснакът Алексей Ломак заедно с цяла група, участващи в покушението.