Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сериалът за битката за наследствена винарна
носи по-висок рейтинг от по-добре позиционираната и с бляскава премиера историческа сага

Два сериала на БНТ1 се изправиха един срещу друг в съревнование за зрителския интерес през последните седмици. За първи път националната телевизия залага в програмата си не на една, а на две продукции едновременно — “Вина” и “Войната на буквите”. И макар че по-сериозни очаквания бяха възложени на историческия сериал за Златния век, който е ситуиран и стратегически по-добре в ефира, “Вина” изненадващо за плана отчита чувствително по-добри резултати в два поредни епизода.

Историята за Симеон Велики се излъчва в неделя от 21 часа — време, в което българинът е пред малкия екран, и със създадени навици от години точно в този ден и час да гледа най-добрите продукции на националната телевизия.

Модерната семейна драма за вината и виното се излъчва в четвъртък от 21 часа - ден, който не помага на продукцията да привлече аудитория. Въпреки това рейтингите са изцяло в полза на “Вина”, показа справка на агенция ГАРБ от последните две седмици, като сериалът бие дори централните новини на БНТ1 блок, които по традиция са най-гледаното предаване на телевизията.

Тв поредицата, режисирана от Виктор Божинов, стартира на малкия екран от 5 януари без официална премиера. В четвъртък на 12 януари, когато се излъчва вторият епизод, новините на БНТ започват с рейтинг от 4,44 и завършват на 4,13.

След тях “Вина” тръгва от 5,90, вдига до 6,13 и завършва на 5,47. Общата сметка за новините е 10,71, а за “Вина” - 15,48.

На 15 януари е премиерата на “Войната на буквите”. В този ден новините се гледат от 3,88 и завършват на 4,76, като историческата сага поема щафетата от 4,95 и сваля рейтинга до 4,61.

През последната седмица резултатите показват, че новините финишират с 3,47, когато трети епизод на сериала“Вина” поема с начален рейтинг от 4,79, вдига до 5,59 и завършва на 5,12.

Общият успех за сериала е 14,23, като във възрастовата граница от 18 до 49 години, което е най-активната аудитория, дори е 15,37.

На 22 януари, неделя, новините на БНТ отчитат обща сметка от 11,29, а “Войната на буквите” със своя втори епизод - 13,25 общ рейтинг, като в групата от 18 до 49 - резултатът му е 11,92.

Числата говорят за предпочитанията на зрителите.

И в двете продукции на БНТ са вложени много усилия. А ръководството на телевизията имаше много силни очаквания към резултатите на “Войната на буквите”. Оказа се обаче, че модерната история на една война за наследствена винарна предизвиква след първите епизоди чувствително по-висок зрителски интерес от царуването на Симеон Велики през Златния век на България.

“Вина” е заснет през април миналата година. Режисьор е Виктор Божинов, а сценарият е на Ваня Николова, Нели Димитрова и Екатерина Николова, по идея на Симон Еди Шварц.

Снимките на “Войната на буквите” започват през юли 2022 г. Сериалът е основан на едноименния роман, написан от Людмила Филипова. Режисьори на филма са Виктор Чучков и Зоран Петровски, а оператор е Борис Славков. Сценаристи са Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов.