Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Хайтов
Николай Хайтов

Бедите на България са планирани, знаел писателят

Луканов му дал секретната част от програмата "Ран-Ът"

Баща ми - Николай Хайтов, искаше да отиде и да избие политиците предатели. Бе уверен, че те са виновни за разрухата в България!” - разказва през 2010 г. пред "168 часа" скулпторът Александър Хайтов, син на известния писател.

“Към 2001 г. татко вече знаеше, че ще умре. Ясна беше диагнозата му - остра левкемия. Един ден ме викна при себе си. Каза ми: “Сандо, моята се е видяла! Ще взема един пищов и ще ида дето трябва и ще изтрепя колкото мога предатели. Мен достъп не ми отказват никъде. Колкото мога, ще ги избия всичките предатели във властта. Това, което правят, не мога да го издържам повече!”

За щастие успях да го разубедя да не прави подобни неща. Но той постоянно се вълнуваше. Не можеше да приеме случващото се със страната ни. То и това непрекъснато притеснение го умори. Само за да ти мине такава идея през главата - да ходиш да избиваш депутатите в парламента, показва колко го е вълнувала съдбата на България” - разказва Александър Хайтов.

“След 10 ноември баща ми написа стотици статии. Никой не искаше да ги публикува, макар че бяха много силни. Събра ги в няколко дебели папки и ги кръсти “Разрухата”. Баща ми не спираше да се бори срещу това, което идва. След кръглата маса в началото на 90-те той много добре знаеше какви ужасни години ни чакат. И знаеше, че такава е преднамерената политика, а не са случайно навързани събития. Това не му даваше мира.

Малко хора днес си спомнят, но веднага след 10 ноември правителството на Андрей Луканов покани екип от 22-ма специалисти от Фондацията на националната камара на САЩ, начело с Ричард Ран и Роналд Ът, за да разработят “Проект за прехода към пазарна икономика и демократичен капитализъм”, известен като проектът “Ран и Ът”. Програмата бе представена в пленарна зала и гласувана на редовна сесия на НС.

Това, което мнозина не знаят, е, че към нея имаше и секретна част. Там се описваше всичко, което предстои и което в действителност се случи - грабежите на прехода, ужасната безработица, изтичането на мозъци, проблемите със здравеопазването, корупцията. Всичко! Баща ми успя да се добере до секретната част на програмата, даде му я Андрей Луканов.

В момента, в който баща ми я прочете, се поболя. След това често казваше, че това, което се случва, не е случайно, а предопределено от програмата “Ран и Ът”, продължава Александър Хайтов. Кошмарът не е само в България. Непосредствено след войната в бивша Югославия и бомбардировките на НАТО над Белград Николай Хайтов е поканен в сръбския град Димитровград.

“По време на войната баща ми отиде в Югославия. Кметът на Димитровград го беше поканил лично. Татко се върна блед, три дни дума не пророни Видял беше рояк пчели как лети и изведнъж както се реели из въздуха, паднали на земята и умрели. Това го беше потресло”, продължава Александър Хайтов.

Не само в бивша Югославия, но и у нас разрухата е пълна. Всяка поредна новинарска емисия носи вести за трагични и драматични събития “Всичко се съсипва!”, казваше баща ми. Винаги когато слушаше новините по телевизията, се хващаше за главата. “Сандо, за да направиш толкова много глупости, трябва да си много умен”, каза ми баща ми”, продължава Александър Хайтов.