Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мевлют Чавушоглу СНИМКА: Архив
Мевлют Чавушоглу СНИМКА: Архив

Сирийският министър на външните работи Фейсал Мекдад заяви, че Турция ще трябва да прекрати военното си присъствие в Сирия, за да се постигне пълно сближаване между двете страни, предаде Ройтерс.

"Не можем да говорим за подновяване на нормалните връзки с Турция, без да се прекрати окупацията", каза Мекдад след среща с иранския си колега Хосейн Амир Абдолахиан, състояла се в Дамаск, предаде БТА. 

Турция е голям поддръжник на политическата и военната опозиция срещу сирийския президент Башар Асад по време на 12-годишния конфликт в Сирия и изпрати свои военни в части на Северна Сирия.

Русия, ключов съюзник на Асад, подкрепя сближаването между Дамаск и Анкара и бе домакин на среща на министрите на отбраната на двете страни миналия месец. Целта беше да се проведе и среща на външните министри и накрая на президентите.

Мекдад заяви днес, че евентуална среща между Асад и турското ръководство зависи от отстраняването на причините за спора между двете страни. Той не спомена името на турския президент, нито навлезе в подробности.

Иранският външен министър, който гостува на Мекдад, се срещна и със сирийския лидер и заяви, че Иран е доволен, че има диалог между Сирия и Турция. Асад обаче припомни, че резултатите от диалога ще трябва да се основават на принципа на прекратяване на окупацията и на подкрепата за тероризма - термин, който сирийските власти използват, когато говорят за всички опозиционни въоръжени групи.

Източник, запознат с преговорите, заяви, че Сирия иска Турция да оттегли войските си от територии от Северна Сирия и да спре подкрепата за трите основни сирийски опозиционни групи.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в сряда, че може да се срещне най-рано с Мекдад през февруари, отхвърляйки информациите за среща идната седмица