Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Младият хърватин предизвика фурор на мондиала, а след края му отиде при баба и дядо с 20-годишна кола

“Манчестър Сити” и “Челси” са готови да подпишат празни чекове, за да привлекат защитника на “РБ Лайпциг”

На 20 години го споходи шансът да участва в най-голямото футболно шоу. След 28 дни в Катар качи цената си поне 20 пъти. А след края на голямото приключение отиде с 20-годишна кола, да обере овациите на село. Така горе-долу могат да бъдат обобщени последните няколко седмици на Йошко Гвардиол. Не се е чуло за него да се вълнува от нумерология и астрология, но със сигурност числото 2 играе важна роля в живота му.

Защитникът на хърватския национален отбор предизвика истински фурор на световното, записвайки участие във всеки един от мачовете на “шахматистите”. 20-годишният играч вкара гол на Мароко в сблъсъка за третото място, превръщайки се така в най-младия голмайстор за Хърватия на световни първенства. След като си получи бронзовия медал, играчът на “РБ Лайпциг” се зае с нелеката задача да реши какво ще прави с бъдещето си. Напълно ясно е, че в

германския тим вече е

тясно за амбициите му

Няколко европейски гранда са готови да подпишат празни чекове, върху които сегашните му шефове сами да фиксират трансферната сума за своята перла.

Босовете на “Манчестър Сити” и “Челси” изглеждат най-настоятелни в опитите да привлекат младока. На Острова се говори, че “гражданите” са готови да предложат над 100 млн. евро, за да вземат момчето, което довчера помагаше на баща си да извади рибарските мрежи. Днес ситуацията за него е съвсем различна. Славата и големите пари са готови да нахлуят с гръм и трясък в живота му, но не и да го променят. Дни след края на незабравимото му приключение в Катар Йошко отиде с 20-годишен “Фиат” до селото на баба и дядо, за да ги поздрави и да обере овациите на съселяните им. Колата е на баба му, после я кара баща му, а сега педалите натиска и футболистът, който изкарва по 1,1 млн. евро на година в германския си тим.

Не, това не е някаква рекламна акция. Младият хърватин просто си е такъв. От началото на кариерата си той успява да се предпази от характерните за неговите връстници ламтежи по скъпите коли, големите апартаменти и безкрайните купони. Най-лесно е да се каже, че родителите му са главните виновници за скромността и трудолюбието на новата звезда на хърватския футбол. Но историята познава неизброими случаи на старателни родители, които така и не успяват да превърнат децата си в свой образ и подобие.

Таткото на Йошко – Тихомир Гвардиол, не пести сили и средства, за да направи от сина си успял спортист. Той го води на стадиона, въпреки че момчето иска да се качва с него в лодката.

Бащата е

потомствен рибар

Всяка вечер той вкарва малкото си корабче във водите на Адриатическо море край родния му Новиград, а на сутринта с камионче кара улова си на открития пазар “Дола”, намиращ се в близост до един от най-известните площади в Загреб – “Бан Йелачич”. Момчето помага в бизнеса дори след като започва да играе футбол, но само през лятната ваканция.

“Ако не беше футболът, сега щях да съм помощник-капитан на татко и да се прехранвам с риболов. В редките случаи, когато имам свободно време, не пропускам да попътувам с него в морето. Може и да не хванем много риба, но тези моменти само с него са безценни за мен”, признава Йошко.

Иначе

на терена всичко

му се получава лесно

Бързо се откроява сред връстниците си и “Динамо” (Загреб) го привлича в редиците си. Когато е на 15, скаути на италианския гранд “Интер” пожелават да го отведат със себе си в Милано. Родителите му обаче решават, че скъпоценното им чедо трябва да напредва с малки крачки, а толкова рязка промяна в живота по-скоро може да съсипе все още неукрепналата му психика. Освен това майката на Йошко иска той да продължи образованието си, за да може един ден да работи като футболен треньор, ако не му се получат нещата на терена. Синът се противопоставя на майчините планове и се отказва от учението, за да се съсредоточи върху пробива си в първия отбор на “Динамо” (Загреб).

“Първи идваше и последен си тръгваше от терена. Другите момчета му се дразнеха, че толкова се натяга на треньорите. Обаче беше винаги усмихнат и се пазеше от конфликти. Стоеше по няколко часа пред телевизора, за да гледа мачове на Върджил ван Дайк, който тъкмо беше преминал в “Ливърпул”. Казваше, че ще направи всичко по силите си един ден да бъде като него и сега тази му мечта ми се струва постижима”, разказва съотборник на защитника в юношеските формации на “Динамо” (Загреб).

След само 4 мача с втория отбор на хърватския гранд младокът е повикан в първия отбор и започва да печели трофеи. На 19 вече е записал във визитката си две шампионски титли, една купа на страната и една Суперкупа. И въпреки засиления интерес от водещите тимове на Стария континент Йошко малко изненадващо се озовава в РБ (Лайпциг), с който спечели Купата на Германия тази година.

След трансфера си в германския тим купува хубава къща на родителите си, но самият той продължава да обитава малък апартамент. Поне засега не са го засичали с последен модел автомобил, така както навремето често го виждат да отива с трамвая на тренировка. Иска или не, ежедневието му ще се промени.

Скоро ще бъде

трансфериран

за сума, която е доста по-голяма от тази, дадена от българското правителство за коледни добавки от 70 лева на 2,34 млн. пенсионери. В новия му отбор ще има богати момчета с претенции, които ще го задължат и той да си купи скъпи играчки. Старият автомобил на баба ще бъде пенсиониран, но едва ли ще се запъти към депото за скрап. Нищо чудно след някоя и друга година малката количка да има колекционерска стойност, когато вече порасналият Йошко е завладял световните футболни терени.