Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Гьоков
Георги Гьоков

Минималната работна заплата да бъде не по-малко 50% от средната за предходните 12 месеца. Това решиха депутатите, които приеха на първо четене  промени в Кодекса на труда, внесени от БСП. Те бяха подкрепени със 175 гласа "за", без нито един "против" и трима "въздържали се".

С промените се въвежда механизъм, при който минималната заплата да се актуализира автоматично всяка година съм 31 октомври без субективни решения и независимо от променящите се условия.

Ако минат и на второ четене, промените трябва да влязат в сила от 1 януари 2023 г. Така размерът на минималната заплата не трябва да бъде по-малък от 50 на сто от брутната средна работна заплата за страната за предходните 12 месеца.

Според изчисленията на левицата за догодина това би означавало минимален размер на работната заплата за страната от 850 лв.

В редовното правителство увеличихме минималната заплата от 650 на 710 лв. Даже обвързахме майчинството с тази сума и то също нарасна на 710 лв., заяви соцлидерката Корнелия Нинова по време дебатите. Тя напомни, че са взети и мерки за стабилизация на икономиката, защото без работещи фирми и без ръст в икономиката, няма как да се осигурят и по-високи работни заплати.

Тогава помогнахме на бизнеса и с подкрепа за цената на тока над 250 лв., стабилизирахме икономиката, дори през юли бяхме и на първо място по промишлен растеж в Европа. Преди няколко дни по предложение на БСП подкрепихме българския бизнес, но този път с подкрепа за над 200 лв. за ток, тоест осигурихме на фирмите спокойствие. Нека сега те да бъдат така добри да помогнат за увеличаване на заплатите на работниците, призова тя. И цитира европейска директива, която препоръчва минималната заплата в държавите от ЕС да бъде 50% от средната.

Очаквайте подробности.