Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Окръжен съд - Хасково
Окръжен съд - Хасково

Окръжен съд – Хасково постанови решение, с което допуска екстрадицията на двоен гражданин на Турция и Германия в молещата държава – Съединени американски щати, за реализиране на наказателно производство срещу него, съобщиха от Съдебната палата.

Срещу Метин Саваш Корос (59 г.) има издаден обвинителен акт и заповед за арест от Окръжния съд в Ню Джърси за три престъпления – заговор за извършване на измама по електронен, пощенски и банков път, за което се предвижда максимално наказание от 30 години лишаване от свобода, банкова измама, също наказуема с лишаване от свобода от максимум 30 години, и заговор за пране на пари, за което се предвиждат до 20 години затвор.

В съучастие с други лица той заблудил служители на договорна компания на Министерство на отбраната на САЩ, дружество за рафиниране на петрол със седалище в Република Корея, и успял да отклони 23 милиона долара, предаде БТА.

Съдът прие, че в хода на производството са представени всички изискуеми документи, съгласно изискванията на Договора за екстрадиция между България и САЩ от 2009 г. Американските правораздавателни органи се позовават на достатъчно голям брой доказателства за вината на Корос, като така не са налице основания за отказ на екстрадиция и няма данни, че лицето се преследва за извършване на политически или военни престъпления. С тези съображения съдът допусна екстрадиция, като мярката за неотклонение "задържане под стража" остава до окончателното приключване на екстрадиционното производство.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив.