Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Паметникът на цар Самуил в София
Паметникът на цар Самуил в София

Защо е нямало македонски цар? Защото е нямало македонски народ и държава. Народът е бил български и е имал много царе: Крум, Пресиян, Борис I Михаил, Симеон I, Петър I, Роман и...Самуил. Това са и „македонските” царе. Други царе горките днешни македонци нямат. Мъка, мъка, МЪкедония. Затова е време да започнат да ги почитат, да изучават царствените им дела. Но не избирателно, а на всички царе, един по един. И тогава ще се почувстват истинска държава. В новото време е ясно, че те нямат цар. Макар да са посрещали цар Борис III като освободител. И да са учили в Скопие в гимназия с неговото име. Техни най-първи политици и учени тази гимназия са завършили.

А аз станах свидетел как сърдечно македонските граждани приветстваха и неговият син, премиерът на България като цар. Затова нека не реват. Но ме е яд, че си смениха името на държавата, та сега и децата им се подиграват. Не е ли наистина за смях: живеят на юг, а се нарекоха северни. Не знаят нито история, нито география, бъркат посоките, грешат с имената и делата, не учат, повтарят стари комунистически пропаганди. Особено по история са гола вода. Цялата европейска преса през 1903 г. пише, че Илинденското въстание е българско дело, въстание на македонските българи, на тия, днешните незнайковци, друго твърдят. И най-нагло лъжат. Затова и "учените" им "историци" много често напускат заседанията на Смесената комисия по исторически въпроси, която се създаде чрез Договора за приятелство и добросъседство, който двете държави - България и Северна Македония, подписаха. Защото и те нищо не знаят. От толкова много царе само един цар са запомнили – Самуил. А какво е казал банскалията Паисий още през 1762 година? Всяко българче това го знае. Казал е Хилендарският монах да си знаеме своя български род, език и славна история, да не се срамуваме да се наричаме българи. Да се гордеят македонските българи, че са българи, така както се гордеят и до днес добруджанските, мизийските и тракийските нашенци.

Четох вчера в един скопски вестник, че Банско е „светски скиjачки центар во Пиринскиот дел на Македониjа”. Така е. Световен ски център е. Но е в България. И много от северните македонски южняци са негови гости. Но дали са чували за Паисий, чели ли са неговата история? Македонец ли е той като е родом от Банско? Или е българин? В "Историята" която е написал за българи ли става дума или за някакъв друг, македонски народ?

Истината е, че не съм срещал по Европа други граждани, освен македонските, които така да не си познават историята. Впрочем те друг и различен народ ли са от нас, българите? Не. Царете ни са общи, революционерите също, книжовниците и те българи са се наричали. Е, как тогава ние - българи и македонци, да сме два различни народа. Откъде се е пръкнало това различие. Или може би македонците избиха македонските българи, за да остане само днешният „македонски народ”? Кога ги избиха? Кои ги избиха? Това геноцид ли е било. Май е било. Така излиза. Но пък да избият повече от милион македонски българи и Европа това да проспи? Не ми се вярва. Затова и докато няма ясни отговори на тези въпроси Северна Македония няма да стане член на Европейския съюз. Елементарно е. Народът в нея трябва да си научи урока по история. Безпаметни граждани в Европейския съюз не приемаме. Че и враждебни при това. Нахални, изпълнени с омраза. А бабите и дядовците им - чисти българи. Затова съветът ми е: чети и учи, македонецо! Чети, учи и се освестявай овреме.

От Фейсбук.