Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Председателят на групата на БСП Георги Свиленски
Председателят на групата на БСП Георги Свиленски

Това, което казах на Георги Свиленски, е че сме готови да подкрепим всякакъв вид одит от външни експерти, на кода, на всичко, за да махнат своите съмнения от машините и да не подкрепят хартиената бюлетина. След това г-н Свиленски реши да използва една лъжа, преправяйки това това, което съм казал.

Отидох и говорих с него, дадох му втори шанс - да се поправи от трибуната, че е имал предвид одит на кодовете. Но той го повтори и затова ще заведа иск.

Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков потвърди тази сутрин пред Би Ти Ви, че ще съди зам.-шефът на лявата парламентарна група.

Искът ми не е защото нещо съм се обидил за себе си, а защото политиците трябва да се придържат към истината по такива важни въпроси. В момента опитът е да се дискредитира машината - и хартията има измами, ама и машината не е сигурна, категоричен бе съпредседателят на ПП.

Този разговор съм го водил много пъти с г-н Свиленски и г-жа Нинова през последните две седмици, отговори Петков на въпрос откога е цитираният от социалиста разговор. Представете си каква тайна е, щом е "пред два реда свидетели", както каза той.

А на уточнението казал ли е точно, че ще даде кодовете, настоя, че няма такова нещо като кодове за даване. Кодът е в ЦИК, всяка партия може да го иска през министерството на електронното управление. 

Никога не съм казал тези думи, затова ще дам Свиленски на съд. Ако двата реда свители са го чули, да го кажат в съдената зала. Казах "озит върху кодовете", абсурдно е друго да кагжа, то не е логично, настоя още Петков.

Коментира и вчерашните думи на Бойко Борисов в същия дух - че ПП имали тайните кодове. Най-малкото не е логично ако имаше някакви вълшебни кодове, да сме втора политическа сила, а нашия най-близък партньор - шеста, възкликна експремиерът. Щяхме ли да му "дадем" на г-н Борисов с 5% повече.

Непрекъснато се измислят фалшиви опорки, за да се дискредитира другата гледна точка, защото всички знаем колко измами има с хартиената бюлетина, обобщи Петков и цитира данните от секция в Разлог, където е имало 70% невалидни бюлетини. 

Смятал, че не е нужно с бившия партньор да ходят до съдебната зала, затова му дал шанс да се отрече, но щом не го направил, ще се съдят, категоричен бе той.

"Нека да одитираме кодовете и да вкараме всякакви предложения за външни одитори, за да сте сигурни и да не трябва да връщаме хартиената бюлетина" - това бил казал на Свиленски.

Дръж се момче, всички са срещу вас, казал му таксиметровия шофьор тази сутрин. С този цитат Петков коментира вкрючването и на Слави Трифонов, който обвини ПП в мръсни сделки и откраднати избори.

Целта е да се манипулират изборите, за да се откраднат после обществените средста на българите, смята той. И когато се съберат ДПС с "абсолютно доказани манипулации във времето на хартиената бюлетина" с ГЕРБ, за които има даже ютюб видео на кмета им в Пловдив да казва "Не са достатъчно невалидните бюлетини", това ви дава фактите, заключи Петков. Те просто искат да продължат системата. Страх ги е, че за 60 дни показаха пълна немощ за правена на правителство и създаване на програма, агтова искат да си гарантират манипулации на следващите избори. И искат да измамят гражданите, че машината е също толкова несигурна като машините.

"Е, Кириле", щом са почтени, можем да им вярваме" - така Слави Трифонов пита Петков, нарекъл по-рано партньорите си от БСП почтени, защо е откраднал изборите. Няма да го коментирам, той остана в историята, заяви тази неделя в студиото лидерът на "Промяната".

БСП не са взели крайното си решение, щом кодът им е проблема, нека там е фокусът, има толкова IT специалисти, оферира той към социалстите.

Вариантите са два. Първо, кодът да е отворен към всички граждани, не само към партиите и ние подкрепихме това на среднощните дебати, а те не, посочи Петков. Второ, да се вкарат допълнителни проверки. А не да вдигат топката на Борисов за "30-минутното комедийно шоу" да вземе повдигната им теза и да обърка гражданите.

"Това е висша степен на корупция и търговия с власт - да откраднеш изборите. Един от двамата трябва да понесе наказание - единият ако лъже, другият ако е откраднал изборите. Склонен съм да вярвам на Свиленски, след като Слави Трифонов си показа есемеса от Петков: "Арестувах Бойко Борисов". Аз арестувах, аз ще дам кода - ами значи той го има някъде по джоба", заяви в събота Борисов пред ГЕРБ Жени. За някаква флашка сигурно става въпрос, допусна лидерът на ГЕРБ.

Нямал съм никакъв достъп до никаква информация, това е 4-ото шоу на г-н Борисов. Същото било със "Затварят се въглищните централи", ЕК излиза на другия ден и казва, че няма никщо такова.

"Кодовете в джоба и ги продава" е последното, всички IT експерти се смеят, а фирмата вносител на машините снощи обясни, че това е напълно невъзможно.

Айде да направите една визия за България, програма, да започнете преговори с другите партии, вместо да правите фалшиви новини.

Смешно го прави Борисов но всички трябва да сме сериозни - говори се само за несъстоятелни работи, вместо да решаваме проблеми.

На Нинова наистина е предлагал, щом толкова се страхува как възрастните не могат да гласуват на машина, да се въведе ограничение на тема възраст. Но беше дискусия юни месец, а и наистина има дискриминация, разсъждава с днешна дата Петков. 

БСП са на вододел - дали да се върнат като партия на статуквото, уикенда да помислят и да направим заедно всички проверки на кода. Бюлетините се цапат с нокът и мастило и се правят невалидни, да направим прозрачно цялото гласуване с машината, призова той социалистите.

Хартиената бюлетина е първата от 9-те гаранции, които искахме от останалите партии, за да предложим правителство на малцинството. Ако те счупят първата гаранция и искат да си мамят с хартиените бюлетини, няма как да предложим и подкрепим антикорупционно правителство на малцинството. Така съпредседателят на ПП потвърди, че се върви към отказ от втория мандат.

Всичко е възможно, коментира Петков заканата на Свиленски, че щял да довърши изречението през седмицата. Нямам от какво да се страхувам, декларира експремиерът.