Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вождът на революцията Владимир Илич Ленин
Вождът на революцията Владимир Илич Ленин

Разследващ медик установява, че те не са убити

След прогонването на болшевиките от Екатеринбург в края на юли 1918 година за началник на углавното следствие бил назначен Александър Кирста. Той се включил в разследването на убийството на царското семейство през август. Но твърде скоро започнал да се съмнява дали Романови наистина са били екзекутирани.

Много хора свидетелствали, че на един митинг членът на Президиума на Уралския областен съвет Филип Голошчекин обявил за разстрела на царя. От тълпата се чули викове: "Покажете тялото!", но ораторът предпочел да смени темата. В Ганина яма също не са били открити никакви трупове. А разпитаният от Кирста свидетел Самойлов му предал дословно думите на един от охраняващите Ипатиевия дом с фамилия Варакушев: "Голошчекин само лъже"! Според охранителя, царското семейство било натоварено на влака и откарано по посока на Перм.

Но в края на август 1918 година

Кирста очевидно

се оказва неудобен

със своите съмнения в "генералната линия" на следствието и бива отстранен и арестуван по заповед на началника на гарнизона генерал-лейтенант Голицин. По-късно го освобождават и командирът на белия чешки корпус генерал Гайда го изпраща в град Перм, за да търси следи от царската фамилия.

И наистина – на 10 февруари 1919 година следователят попада на свидетеля д-р Уткин, който твърди, че в края на септември 1918 г. е лекувал пациентка, която се представила като "дъщерята на царя, Анастасия".

Пострадалата по това време се намирала под охрана от ЧК и живеела в сградата на бившата Селска земеделска банка на ъгъла на "Петропавловска" и "Обвинска" улици.

При прегледа лекарят констатира "кървав оток около дясното око и разсичане на устните" на пациентката. Следователят открил повече от десет други свидетели, които потвърдили тази информация. На 8 март Кирста разпитал и свидетелката Наталия Мутних.

"Семейството на бившия цар Николай II: неговата съпруга и четирите дъщери били докарани от Екатеринбург в Перм и тайно през нощта били

затворени

в избата

на дома на Березин, където имало устроена работилница. Една от дъщерите успяла да избяга, но червеноармейците я заловили някъде отвъд река Кама, пребили я и върнали княгинята обратно", това разказала свидетелката.

Скоро след завръщането си от Перм Кирста окончателно е отстранен от следствието. Какво означава това? Че на белите, които са републиканци,

Романови не са

им нужни живи

Нещо по-конкретно – ако цар Николай II е жив, тогава белият адмирал Колчак не би имал право да олицетворява "Върховната Всерусийска Власт".

И още едно свидетелство. То е оставено от следователя Николай Соколов малко преди загадъчното му убийство.

Вече в емиграция, той се среща с бившия немски дипломат Курт Рицлер, приемник на убития от левите руски есери през юли 1918 година немски посланик граф Мирбах. Рицлер предал на Соколов копия от документи за преговорите между Германия и Ленинова Русия относно съдбата на царското семейство.

Показателно е, че преговорите са продължили и след 17 юли 1918 г. Тоест, те не са били разстреляни в тази юлска нощ.