Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тимъти впечатли света не само с головите си умения, а и с атрактивната семейна история.
Тимъти впечатли света не само с головите си умения, а и с атрактивната семейна история.

Навремето Джордж Уеа спечели “Златната топка”, но не успя да стигне до мондиала и сега 22-годишният Тимъти изпълнява мечтата на татко си

Президентът на Либерия преживя бедност и болка, за да види сега как негова плът и кръв води атаката на САЩ

Tук изпълних една голяма мечта на татко. Сигурно се е радвал повече от самия мен, когато вкарах гола", ще се пръсне от щастие Тимъти Уеа, докато се опитва да си проправи път в тълпата от камери и микрофони. В огромния интерес няма нищо учудващо. Снажният младок е в топ пет на най-интересните птици на световното в Катар. Да започнем с факта, че баща му е не кой да е, а самият Джордж Уеа. За него могат да се напишат две книги и да се снимат три филма.

Навремето тръгва от най-презряното гето, за да стигне до върха на световния футбол, печелейки "Златната топка" и куп титли и медали. После окачи бутонките на пирона, но не слезе от трона.

Започва да се занимава с политика и през 2018 г. печели президентските избори в родната си Либерия, заемайки се с нелеката задача да вдигне на крака една от най-бедните държави в света, опустошена от две кървави граждански войни.

Най-лесно щеше да му е на Тимъти да стъпи върху стабилните плещи на татко и да харчи от неговата слава и пари, докато не разбие някоя скъпа лимузина в друга кола или не свърши друга глупост, заради която да го скрият някъде в чужбина.

Бащата обаче е извървял трудния път до върха и няма никакво намерение да даде всичко наготово в ръцете на своите наследници. В интерес на истината и съдбата удря едно рамо, наливайки доста футболен талант в краката на синовете му.

Джордж Уеа направи голямо и е в клубния футбол, но не успя да играе на световно.
Джордж Уеа направи голямо и е в клубния футбол, но не успя да играе на световно.

Първородният Джордж Уеа-младши не успява да се възползва от подаръка и кариерата му тръгва толкова надолу, че чак идва на проби във втородивизионни български отбори. Съвсем друга е историята на по-малкия Тимъти, който още от прохождането си сякаш е залепен за топката.

Още в най-ранна детска възраст момчето осъзнава, че баща му явно е голяма работа и не е лошо да му се подражава.

"За мен беше просто баща, но всички други явно го възприемаха като някакво божество. Спираха го на всяка крачка, прегръщаха го, снимаха се с него. Тогава осъзнах, че той е постигнал нещо наистина значимо в живота си", ще разкаже по-късно Тимъти Уеа. За него е далеч по-лесно да пробие в професионалния футбол, отколкото за баща му Джордж. Таткото вече има и връзките, и финансовите възможности да го прати при най-добрите треньори. Момчето отговаря на това предизвикателство с много труд и в един момент се оказва, че няколко държави го канят да защитава техните интереси.

Франция, САЩ, Либерия и дори Ямайка са готови да го включат в младежките си национални отбори. Тимъти избира да играе за САЩ, въпреки че на пръв поглед да играеш за френския национален отбор изглежда много по-престижно и перспективно.

Татко Джордж управлява Либерия от 4 години, но африканската страна си остава една от най-бедните в света.
Татко Джордж управлява Либерия от 4 години, но африканската страна си остава една от най-бедните в света.

"Първите ми съзнателни години са на американска земя, там са всичките ми приятели, спомени. Не съм мислил дълго за кой национален отбор ще играя", признава Тимъти. Иначе той започва ударно кариерата си, записвайки няколко мача за първия отбор на френския гранд ПСЖ. В момента защитава цветовете на "Лил", но добро представяне на мондиала със сигурност ще му е трамплин за скок в по-голям отбор. В момента обаче е най-неподходящото място за правене на сметки.

Тимъти Уеа буквално изживява приказка, записвайки първите си минути на световно първенство и сбъдвайки мечтата на баща си, който така и не успя да стъпи на мондиал. Да, Джорд Уеа спечели много с ПСЖ и "Милан", но сам човек няма как да издърпа толкова нависоко националния отбор на Либерия. Сега синът му преживява и това незабравимо приключение и ще има какво да разказва, когато намери време да посети семейството си.