Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Костов се кани да отговаря на актуални въпроси на депутати, когато беше премиер.
Иван Костов се кани да отговаря на актуални въпроси на депутати, когато беше премиер.

Москва внушавала комплекс за малоценност на българите

Иван Костов се вижда като политик с мисия. Признава, че в началото на демокрацията не е умеел да се изразява политически. Съжалява, че не се е отказал, когато е бил на върха.

В първата кампания си служел предимно с професионални понятия от икономиката, които малцина разбирали.

"Виждах на срещите, че

комуникацията ми с нашите привърженици

е много трудна

и за тях, и за мен. Задържах вниманието им само защото бяха ентусиазирани и отворени към новото - пише бившият премиер в книгата си "Политиката отвътре". - Шансът ми бе, че започнах с успешна и с просто политическо съдържание предизборна кампания, с дръзко поведение, с образи и лозунги, която завърши на стадион с голямо тържество и музика."

По-късно се научава как да води политическа реч благодарение на хората, с които общува на събрания, техните въпроси, изказвания и метафори. С течение на времето установява, че партии у нас и Русия непрекъснато водят агресивна информационна война, за да се провали преминаването към пазарна икономика и демокрация.

"Например повече от столетие (Москва) внушава комплекс на малоценност на българите и изисква от нас благодарност и признателност за освобождението - разказва Костов. - Върху тази постоянно поддържана канава се прибавят нови и стари средства - пропагандата, дезинформацията, деморализирането, фалшивите новини, слухове, компромати, очерняне, обругаване и сатанизиране на противника."

Тук той отново се връща към номенклатурата на БКП и комунистическите служби, които според него са разпространявали и творчески адаптирали всичко това. Но продължава, че демократическата общност трябва да знае как да дешифрира един политически мит.

Дава пример с АЕЦ "Белене" и как

всеки е чул това,

което иска,

когато през 2001 г. правителството на НДСВ и ДПС обявява строителството на втора атомна. За Москва това означавало "Ще ви платим и ще продължаваме да ви плащаме".

Бившата номенклатура разбира, че "руснаците не отстъпват", няма да ни изоставят, а лековерните - че няма да си светим със свещи.

"Проектът обаче е спрян още от кабинета на Андрей Луканов и не може да бъде рестартиран без значителни държавни инвестиции и гаранции за изкупуване на тока на висока цена", смята Костов.

Според него кабинетът на Сакскобургготски тогава е нарушил решение на НС. То не му позволявало да се съгласи на затваряне на блокове 1 - 4 на АЕЦ "Козлодуй". Така бил принуден да "започне да строи" нова ядрена централа, като целял да отклони недоволството и да удовлетвори финансово руски интереси.

Нищо обаче не е случайно, продължава Костов. Според него опитният политик трябва да разчита знаците и по времето, в което се появяват, защото то никога не е избрано случайно. "Политикът обаче първо трябва да прецени дали един израз е знак или мит", категоричен е основателят на ДСБ.

Оттам нататък в книгата му непрекъснато като червена нишка се прокрадват размисли какво прави политик с мисия. Никъде не се нарича сам такъв, но това се чете между редовете.

“Политикът с мисия

не може да направи компромис с нея

- пише Иван Костов. - Докато СДС изпълняваше своята историческа роля да демократизира България по западноевропейски образец и да създаде конкурентна пазарна икономика, бях част от него. Когато я изостави - започна да не разпознава политическите си противници и да съглашателства с тях, се опитах да продължа, докато ми позволяваха силите. Очевидно е, че нашата мисия остава незавършена. Нашето поколение не се издължи към Отечеството ни."

При следващото споменаване на мисията разсъждава, че такъв политик знае къде отива и накъде води страната. Той трябва да има висок личен морал и затова се стреми към амбициозни цели. Но преди политиката да се превърне в мисия, се минава през различни етапи. Например на неформалното лидерство, при което

не се очаква заплащане, а човек се бори за кауза

От спомените му разбираме, че той първо е станал такъв неформален лидер. Това се е случило, когато се е преборил със съседите си да се пусне ток в квартала, в който живее. Споменава и баща си, който години преди това успял да накара властта да прокара водопровод.

Признава и за вреди, които е нанесъл сам на себе си, за да постигне целите си. Костов не споменава конкретно с какво се е самоощетил. Размислите са в контекста на разказа за уволнението на вицепремиера и министър на икономиката Александър Божков. Предпочел да го направи и да има угризения, но в името на по-висши идеали.

Към онзи момент скандалите с БСП за приватизацията заплашвали изпълнението на управленската програма на СДС, така че отстранил отговорника за раздържавяването.

"Той бе един от най-полезните, смели и беззаветно предани на демокрацията политици. Освен това

бе съратник и приятел

Отстраних го, за да се постигнат целите на реформите. Впоследствие съвсем съзнателно навредих и на себе си отново заради същите тези цели", добавя Костов.

И съжалява, че късно е научил за сентенцията на китайския мъдрец Лао Дзъ: "Постигнеш ли целта, оттегли се. Хората ще кажат - "От само себе си стана". "За съжаление, узнах това по трудния начин. Щеше да е по-добре да го бях прочел и разбрал, преди да вляза в политиката."

Вицепремиерът и министър на икономиката Александър Божков бе отстранен от поста си през 1999 г.
Вицепремиерът и министър на икономиката Александър Божков бе отстранен от поста си през 1999 г.