Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Демерджиев
Иван Демерджиев

От 1989 година не е имало случай на стрелба на браздата

Искат по-сурови наказания за каналджиите

Убитият граничен полицай младши инспектор Петър Бъчваров от Елхово е станал лесна мишена заради фенера, с който осветявал оградата. Най-вероятно е застрелян с ловна пушка, казаха пред “24 часа” разследващи трагичния инцидент.

Две са версиите за появата на граничния патрул на мястото -  района на 242-а пирамида при село Голям Дервент. Според едната Бъчваров и колегата му са били пратени по сигнал, че има компрометиран участък от оградата. Възможно е обаче двамата да са се натъкнали на нова дупка в телената мрежа при обхода, който са предприели по своя инициатива, изпълнявайки дежурството си.

По данни на техен колега от предишната смяна, преди да застъпят Бъчваров и колегата му, не е имало информация за дупка в оградата във въпросния район.

32-годишният Бъчваров е ранен смъртоносно с един куршум в главата точно до браздата около 20,40 ч на 7 ноември. Назначена е балистична експертиза на откритите по време на огледа гилзи, която да установи с какво оръжие е стреляно от турска територия по служителя на МВР.

Разследването се води от следователи към окръжната прокуратура в Ямбол. Засега то е срещу неизвестен извършител, каза окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев. Той уточни, че е по специален текст от НК, който предвижда най-тежките наказания, включително доживотен затвор без право на замяна.

По същия член е повдигнато обвинение на сириеца Омар, който премаза с автобус, пълен с мигранти, двама полицаи в Бургас на 25 август.

“Първият изстрел е бил фатален. През нощта видеонаблюдението хваща силуети, не лица, за да бъдат разпознати. Знае се накъде са тръгнали, незабавно е изпратена информацията. За съжаление, малко са се разминали турските екипи с групата, която се е оттеглила. Нямат тренинг за това, от 1989 г. не е имало стрелба по границата. Не са се сблъсквали с такава ситуация”, каза вътрешният министър Иван Демерджиев.

“В района на 242-а пирамида граничен наряд - Бъчваров и служител на Министерството на отбраната, забелязват дупка в оградата. Веднага следва изстрел от територията на Турция. С първия изстрел колегата е убит. Военнослужещият се крие зад служебния автомобил.

Започват да стрелят и по него. Той отвръща с огън по посока на изстрелите.

От територията на Турция идват 10-15 изстрела Военният остава невредим”, описа ситуацията главният секретар на МВР Петър Тодоров. Той отиде на мястото на трагедията заедно с вътрешния министър Иван Демерджиев.

Според Тодоров става дума за каналджии и мигранти, които са опитали да минат през границата, но са се натъкнали на екипа от българска страна.

След това групата, от която идват изстрелите, се оттегля в дълбочина към вътрешността на Турция. Властите там веднага са информирани за случая.

Малко след инцидента паралелен оглед е направен и на турска територия, но полицията там се е разминала с групата. Докарана е жандармерия, блокирани са подстъпите към съседните градове.

Работната версия е, че по нашия граничар са стреляли мигранти или трафикантите им, уплашени, че ще бъдат разкрити. Осветявайки с фенер оградата, загиналият граничар Петър Бъчваров се е превърнал в лесна мишена за престъпниците, сочат предварителните изводи от разследването.

След инцидента зам. главният прокурор Борислав Сарафов и главният секретар на МВР Петър Тодоров поискаха промени в закона и по-строги наказания за каналджиите.

Такива бяха внесени в Народното събрание от БСП часове по-късно. Социалистите предлагат промени в Наказателния кодекс, според които каналджиите да лежат в затвора от 5 до 10 г., да плащат глоба от 10 до 50 хил. лв. и да се отнема имуществото им.

Сега законът предвижда до 5 г. лишаване от свобода. Няма минимум за наказанието. Това означава, че ако признае вината си и има чисто съдебно минало, трафикантът може да се размине с условна присъда, каквато е масовата практика.

“Това, което се случва на границата, е недопустимо посегателство срещу националната сигурност и трябват драконовски мерки”, обясни Корнелия Нинова. Затова червените решили веднага да внесат промените в НК.

Освен за каналджиите и полицаите, които им помагат, от БСП са подготвили промени и за тези, които помагат на нелегалните мигранти да пребивават на територията на България, като ги подслоняват в имотите си срещу пари. За тях също се предлагат по-сурови наказания - от 3 до 7 г. затвор.

Зам. главният прокурор Борислав Сарафов обаче обяви от Луковит, където се проведе акция срещу трафиканти на хора с цел просия в Швейцария, че България ще поиска човекът да бъде екстрадиран и съден у нас. Той обяви, че български следователи ще заминат за южната ни съседка, за да участват в разследването. 

“Военнослужещият, който е участвал в инцидента на българо-турската граница, е действал изключително точно и правилно.

Реално той е прикрил нашата държавна граница, изтеглил се е навреме зад автомобила, произвел е изстрели към турска територия. Действал е по инструкциите”, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов, който също посети Граничното полицейско управление в Елхово.

Той съобщи, че е говорил с военнослужещия и той е в добра кондиция. По думите му на 7 ноември вечерта при обход патрулиращите - граничар и армеец от Сухопътните войски, са забелязали дупка в оградата. Граничният полицай е слязъл от превозното средство. В момента, в който и военнослужещият слиза от превозното средство, е проехтял изстрел. Граничният полицай е паднал, а военният се е прикрил зад гумата на автомобила, след което се изтегля малко по-навътре, за да не бъде видим за стрелците от турска територия. Срещу него са произведени няколко изстрела, а той е отговорил със същото.

“Имаме точни и ясни инструкции кога може да се използва оръжие. Не може да се стреля по майка с деца. Силата трябва да е съизмерима”, заяви министър Стоянов. В конкретния случай военнослужещият е спазил точно инструкциите и е отвърнал на изстрелите – отговорил е със сила, адекватна на приложената срещу него.

“Военните са подготвени за охраната на държавната граница, правят го от 5 г.”, каза беше министърът на отбраната. Сред набелязаните конкретни мерки министър Стоянов посочи, че ще бъдат използвани повече предпазни средства от патрулиращите.

“Видях в каква сложна и непредвидена обстановка е действал военнослужещият. Изказвам благодарност към него и към командирите, които са го инструктирали”, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той отбеляза, че Сухопътните войски, част от които е конкретният военнослужещ, са подготвени и с голям опит в дейностите по охрана на границата. “Правят го от 5-6 г. Ако в момента имаме 150 души, които патрулират заедно с колегите от Гранична полиция, в предходните години на смяна са били около 500-600 души. За неопитност не може да се говори”, каза адмиралът.

Кой е убитият?

Загиналият младши инспектор Петър Димитров Бъчваров е награден посмъртно с почетен знак на МВР, обявиха от вътрешното ведомство в понеделник, когато е професионалният празник на полицията. Тържествата бяха отменени.

Петър Бъчваров е роден на 3 октомври 1990 г. в Ямбол. Средното си образование завършва в Елхово през 2009 г. След това се дипломира в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”.

Постъпил е на работа в системата на МВР през декември 2013 г.. Преминал е през длъжностите полицай и старши полицай в група “Охрана на държавната граница” към ГПУ-Елхово.

Загиналият е потомствен полицай - баща му Димитър е бил шеф в местното районно управление, а сега работел в общината. Майка му Керанка е учителка. Петър бил единствено дете в семейството, разказаха местни. Цялото градче е потресено и скърби за младия полицай, загинал нелепо на граничната бразда.

Турската посланичка: Задържан е убиецът на Петър Бъчваров

Задържан е извършителят на стрелбата на границата с Турция, при която загина граничният полицай Петър Бъчваров.

Това е казала посланичката на Турция у нас Айлин Секизкьок на вътрешния министър Иван Демерджиев, съобщи БНТ.

В интервю за държавната телевизия посланик Секизкьок заяви, че разследването от страна на турската прокуратура вече е почнало и на границата се намира голям екип, който работи по всички възможни версии. Според нея обаче трябва да бъде изяснено дали наистина става дума за стрелба при трафик на бежанци.

“От 5 сутринта съм на крак, защото лично турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу ми се обади, за да ми съобщи за случилото се. През деня продължиха срещите с българските власти, на които обсъдихме какво можем да направим. Веднага щом разбрахме за случилото се, на място бяха изпратени екипи на жандармерията, командоси и специално обучени полицейски кучета”, сподели в интервю Секизкьок.

“Разследването от страна на прокуратурата вече започна. Надявам се, че в най-скоро време ще разберем каква е тя - има ли организирана престъпна група, която стои зад стрелбата, има ли и други причини за тази стрелба, защото до този момент не е имало подобни случаи”, каза още турската посланичка. Българските власти вече работят заедно с турските си колеги по разплитането на престъплението.

 

Вътрешният министър Иван Демерджиев: Това, че някой изрод е решил да стреля през границата, не означава, че ще има кадрови промени 

Част от оградата, която е компрометирана.
Част от оградата, която е компрометирана.

“Няма повод за кадрови промени. Това, че някой изрод е решил да стреля през границата, не е повод за промени. Това е гнусна проява на човек, който, вярвам, че ще бъде издирен и изправен през закона”, заяви емоционално вътрешният министър и силов вицепремиер Иван Демерджиев. Той вече е говорил с колегата си от Турция и има уверението му, че ще получи цялата информация от разследването там.

“Всеки ден режат оградата и нашите служители я кърпят. Тези момчета спират натиска с телата си. Оградата не може да им помогне много. При този инцидент става дума за криминално деяние с изключителна агресия. Досега пазихме границата, без да причиняваме ненужни щети на тези, които минават. Но вече ще отговорим със сила. Ще има по-мощни оръжия за полицаите и ще се използват при опасност. Това означава стрелба. Преди месец в Елхово дадох указания да използват оръжие във всеки случай, когато се налага. Ще бъдем безкомпромисни към всеки, който създава опасност за живота и здравето на граничарите”, каза още Демерджиев. Той вече е поискал от турския си колега, от Европол и Европейската комисия да се разбият каналджийските мрежи в южната ни съседка.

Демерджиев каза още, че много пъти каналджии и мигранти са нападали полицаи с ножове, но досега не се стигало до стрелба. Според него милиони са вложени в оградата, но още има какво да се направи. Ще се разширява и щатът на Гранична полиция.

Президентът Румен Радев от Египет: Безпрецедентен случай, очаквам да е ясен виновникът и да има възмездие

Убийството на български полицай е безпрецедентен случай, доколкото към момента е известно, че от територията на съседна държава - Турция, се стреля по наш полицай. Това е крайно опасен и неприемлив случай. 

Румен Радев
Румен Радев

Очаквам Министерството на външните работи да извика турския посланик, да поиска обяснение и пълно разследване - дори съвместно, но този случай категорично трябва да бъде установен. Да са ясни причините, да е ясен виновникът, да има възмездие. Съответно да има и необходимите предприети мерки.

Аз продължавам на всеки Съвет на ЕС, на последните 2 съвета да настоявам за нашето ускоряване и приемане в шенгенското пространство. Настоявам за много по-голяма солидарност с България, която има най-дългата сухопътна външна граница на ЕС, където има активен поток от мигранти.

Тук трябва да усетим тази солидарност - и с повече подкрепа, и с повече жива сила, защото виждате и това, което обяснявам на нашите партньори - ние сме активирали не само средства от бюджета за огради и съвременна техника за наблюдение, но и състав от армията, който има други, много по-важни задачи. Така че натоварваме нашия бюджет, ние натоварваме нашите хора и е крайно време да усетим т. нар. европейска солидарност да я видим на нашата граница. И, разбира се, като подкрепа за България в приемането в Шенген.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров: Патрулите ще носят дълго оръжие

“Ще вземем всички мерки за сигурността на личния състав. Разпоредил съм във всеки наряд да има дълго оръжие с цел безопасност на служителите”, каза главният секретар на МВР Петър Тодоров от мястото на трагедията. 

Петър Тодоров
Петър Тодоров

“Не може от хиляди присъди да има само стотина ефективни. Всичко това води до чувство на безнаказаност на тези хора. Незабавно трябва да се повишат наказанията за каналджиите. Това ще е един от начините да спасим колегите, които залагат живота си на границата. Ако парламентът вземе законодателни мерки, ние ще се погрижим за останалото", каза главният секретар. Часове след като призова за законодателни промени, те станаха факт в Народното събрание по предложение на БСП.

Бойко Борисов: Радев да смени Демерджиев, по мое време нямаше дупки в оградата

Президентът Радев да смени служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, призова Бойко Борисов. 

Бойко Борисов
Бойко Борисов

“Преди две години това нямаше как да се случи. Това не бе тема за българското общество. Изключително слабо ръководство на МВР”, категоричен е Борисов. Според него някой трябва да поеме политическа отговорност за смъртта на полицаите.

“Вътрешният министър, както неговия предшественик обикаля и се занимава с неща, които не са му работа. В същото време - нулево справяне с границата, полицейска кръв по улицата, катастрофи с пияни и дрогирани полицаи. Навсякъде мигранти. Как може да няма оставки?”, попита Борисов. Той обясни, че пристигали сигнали от Турция, че техните каналджии ставали все по-нагли и имало престрелки между тях и жандармерията.

“На мястото на Радев щях да извикам главния секретар и да го попитам какво е правил 2 г. в Гранична полиция, защото другите служби са горе-долу тайни, но Гранична са на фронта. При мен бе лесно, защото турските граничари подпираха нашите и обратно. Всичко си вървеше както трябва.

Имаше държавна повеля от двете страни - да има нула миграция. Сега и при турците е трудно”, заяви лидерът на ГЕРБ. Борисов допълни, че преди две години е нямало как да стане такъв инцидент. “Екипите ни с Турция работеха перфектно. Сега абсолютно незащитени, неработещи системи, напръскали оградата с компресори, уж я боядисали. Оградата е на МВР, не е на областните управители, и той само обикаля да обяснява какви мерки щял да вземе. Една след друга смени, чегъртане от Рашков, после чегъртане на хората на Рашков. И ето резултата”, каза Бойко Борисов. Той припомни, че ГЕРБ не е на власт от 2 г. и за това време оградата по границата не се поддържа. “При мен нямаше нито дупки, нито мигранти. Само пари от Брюксел и високи оценки. Самият Демерджиев каза, че при Рашков е имало чадър за вкарване на мигранти. При Борисов и ГЕРБ имаше нула миграция. България бе държавата, която се справяше най-добре с мигрантската криза”, заяви Борисов.