Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Анатолий Карпов
Анатолий Карпов

Майката на световния шампион Боби Фишер наблюдава игрите му и му казва: “Имате интересни ходове, след време ще успеете да биете сина ми”

Бившият световен шампион от мах Анатолий Карпов, който в момента е в тежка кома заради неясен инцидент, проявява интерес към играта, когато е едва на 4 години. Малко след това баща му му показва основните техните и момчето започва да играе всеки ден.

Родителите му забелязват необикновения ум,

с който мести фигурите, и решават да го запишат на школа по шах. Така Анатолий Карпов става кандидат-майстор на 11-годишна възраст. Именно в това училище отива да търси ученици известният шахматист Михаил Ботвиник. Той изобщо не бил очарован от уменията на Толя и дори казал: "Жалко, но нищо няма да излезе от него". Въпреки това Карпов постъпил в училището, където преподавал Ботвиник.

Под ръководството на Михаил Анатолий бързо напреднал в играта и на 15-годишна възраст вече бил най-младият съветски национален майстор в историята.

"Не си мислете, че по това време се занимавах сериозно с шах – посочва Карпов. - Едва на 15 години, когато придобих титлата "майстор", разбрах, че ако искаш да напредваш в шаха, се изискват повече знания и отдаденост. По това време Ботвиник вече беше повлиял сериозно на моите шахматни възгледи. През 1964 г. той откри своята кореспондентска шахматна школа в Москва и аз, както и други ученици, отидохме при него за ваканцията.