Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руски хакери атакуваха сайтовете на българските институции днес. СНИМКА: Pixabay
Руски хакери атакуваха сайтовете на българските институции днес. СНИМКА: Pixabay

Руски хакери атакуваха сайтовете на няколко български институции днес. Хакерската група, която нарича себе си We are killnet посочи като причина подкрепата, която България оказва на Украйна във военния конфликт с Русия.

Сайтът на президентството беше свален, а часове по-късно се сринаха и сайтовете на Министерски съвет, МВР, Министерството на отбраната, НАП и прокуратурата. Руските хакери са се опитали да блокират и сайтовете на летищата в София, Варна и Бургас. 

Така изглеждаше сайтът на президентството днес сутринта
Така изглеждаше сайтът на президентството днес сутринта

От ГДБОП обясниха, че атаката е от типа DDoS - разпределителна атака за отказ от услугата. При нея от заразени устройства се правят милиони заявки в секунда към даден сайт. Той не може да ги изпълни и едва малцина успяват да влязат. Такива атаки рядко продължават над 12 часа, щетите са само пропуснатите ползи.

Главният прокурор Иван Гешев съобщи на брифинг, че хакерските атаки идват от руския град Магнитогорск и увери, че прокуратурата ще направи всичко възможно, за да защити националния интерес на страната.

От Министерството на електронното управление заявиха, че екипи на МВР, ДАНС, Информационно обслужване и IT екипи на държавните администрации са се опитвали да предотвратят кибер атаки през целия ден. 

Същата вечер бе атакуван и сайтът на "24 часа", като хакерските атаки успяха да извадят сайта извън строя за няколко минути. 

Към момента всички сайтове на българските институции работят без проблем. Хакерската атака бе обявена за неуспешна, а от ГДБОП увериха, че няма изтичане на лични данни на потребители, а единствено причинено неудобство.

Това е втора атака на руски хакери срещу държава от НАТО в рамките на седмица. Преди дни бяха атакувани системите на 14 летища в САЩ, а отговорност пое същата хакерска група. Засегнати бяха някои от най-големите аерогари в Съединените щати, включително тези в Атланта и Лос Анджелис.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че хакерските атаки са нападение срещу НАТО и могат да задействат член 5 от договора за алианса. 

"Всеки умишлен удар по съюзническа инфраструктура ще доведе до единен и решителен отговор", поясни той.