Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мехурчета от изтичането на газ от “Северен поток 2”, достигащи до повърхността на Балтийско море, показват смущение с диаметър над 1 км близо до Борнхолм, Дания.
Мехурчета от изтичането на газ от “Северен поток 2”, достигащи до повърхността на Балтийско море, показват смущение с диаметър над 1 км близо до Борнхолм, Дания.

На света не му трябва и грам руска енергия. Разбира се, не беше зле да я ползваме докато цената беше изгодна, но практически нямаме необходимост. Това заяви в интервю за БНР проф. Джефри Соненфелд, преподавател в университета Йейл. Соненфелд е ръководител на група от изследователи, които изучават последиците от войната в Украйна.

Съединените щати са в състояние да задоволяват енергийните си нужди от собствените си ресурси. Оказа се, че и нуждата на Европейския съюз от руски газ е нула. Доставките паднаха от 46 до по-малко от 9 процента. И европейците могат и сами да ги спрат, защото вече има алтернативи - от Съединените щати, Норвегия, Алжир и други доставчици, заявява той.

30 държави могат да доставят на Европа втечнен газ. Норвегия, Алжир и Съединените щати са само част от тях. А Европейският съюз вече си е осигурил над 90 процента от количествата, които са му необходими. Да, Русия има по-евтин газ, но няма на кого да го продава, защото няма достатъчно тръбопроводи към Азия. Газ за Европа има. Да, цената е по-висока. Но поне няма проблем с доставките, казва 

Западните санкции оказват много по-катастрофално влияние върху руската икономика, отколкото Кремъл признава, заяви в интервю за БНР проф. Джефри Соненфелд, преподавател в университета Йейл. Соненфелд е ръководител на група от изследователи, които изучават последиците от войната в Украйна.

Руската икономика се е сринала в различни сектори с между 30 и 90 процента. В отрасли като автомобилостроенето той е дори 98 процента, твърди проф. Джефри Соненфелд.

 На света не му трябва и грам руска енергия. Разбира се, не беше зле да я ползваме докато цената беше изгодна, но практически нямаме необходимост. Съединените щати са в състояние да задоволяват енергийните си нужди от собствените си ресурси. Оказа се, че и нуждата на Европейския съюз от руски газ е нула. Доставките паднаха от 46 до по-малко от 9 процента. И европейците могат и сами да ги спрат, защото вече има алтернативи - от Съединените щати, Норвегия, Алжир и други доставчици.

30 държави могат да доставят на Европа втечнен газ. Норвегия, Алжир и Съединените щати са само част от тях. А Европейският съюз вече си е осигурил над 90 процента от количествата, които са му необходими. Да, Русия има по-евтин газ, но няма на кого да го продава, защото няма достатъчно тръбопроводи към Азия. Газ за Европа има. Да, цената е по-висока. Но поне няма проблем с доставките, твърди Соненфелд.