Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петя Дубарова
Петя Дубарова

Одумвали поетесата с “хаплива нотка”

Петя Дубарова съжалявала, че се е снимала във филма на Георги Дюлгеров "Трампа", тъй като популярността на поетесата след него започва да дразни много хора. Това разкрива самата тя някога пред своята близка приятелка Елена Лафазанова, съпруга и творчески партньор на известния български актьор Кръстю Лафазанов. Актрисата почина на 24 септември. Приживе тя си спомняше с топли чувства за своето близко приятелство с поетесата от нейния роден Бургас, отишла си едва на 17 години. Двете си общували предимно с писма. 

"Мила Льони, много съжалявам, че се снимах в този филм", така започва едно от последните писма на Дубарова до Елена.

"Одумват я, коментират постъпките й с хаплива нотка - "голямата поетеса". Петя си дава вид, че не забелязва", коментирала е Лафазанова.

В лятото, в което го пише, младата поетеса слага край на живота си. Нейната приятелка така и не осъзнава какво се случва тогава. Трябват й години, за да превъзмогне в загубата. Едва след като започва да учи във ВИТИЗ, а по-късно среща Лафазанов, намира приятели и се доверява отново на хората.

"Онова лято си отиде. Изтече като пясък между пръстите. След него тръгна и Петя... Но тя не си отива завинаги. Завръща се във всеки свой задъхан стих и ред: "След лятото остава само пепел от мрак и прегорели смехове. Жежките му бронзови стъпки бавно изстиват...", пише приживе Лафазанова.