Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Археологическите изкопи в старата крепост на Стоун Таун в град Занзибар разкриват нова, по-дълга история на селището.
Археологическите изкопи в старата крепост на Стоун Таун в град Занзибар разкриват нова, по-дълга история на селището.

Селището е с векове по-старо, отколкото някога са смятали историците

Отдавна историците смятат, че Стоун Таун, най-старата част на Занзибар, е било рибарско селище, докато не пристигат португалците в края на XIV век. Досега бе известно, че те са основали и развили града в продължение на два века, преди султанът на Оман да поеме управлението на града. На оманците се приписва превръщането на Каменния град в процъфтяващ търговски център в Индийския океан, а мястото получава името си от богато украсените домове, построени с местни камъни от арабски търговци и поробени източноафриканци.

Нов археологически проект обаче разкри напълно различна история. Според археолози от Обединените арабски емирства Каменният град е създаден като търговско пристанище от местното им население суахилите, векове преди пристигането на португалците.

По време на разкопките археолозите откриха останките от стара португалска църква и християнско гробище, датиращо от XVI век.

„Бяхме наистина развълнувани да открием, че под повърхността има цял град на суахили, който датира отпреди португалците“, обяснява водещият автор на изследването Том Пауър.