Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дмитрий Песков. Снимка РОЙТЕРС
Дмитрий Песков. Снимка РОЙТЕРС

Кремъл заяви днес, че подкрепя "балансирания подход" по въпроса с употребата на ядрени оръжия, който да не се основава на емоции. Това се случи, след като ключов съюзник на президента Владимир Путин призова Русия да използва "ядрено оръжие с малка мощност" в Украйна, съобщи Ройтерс.

На критиката на Рамзан Кадиров, глава на Чеченската република, към руското военно ръководство, отговори говорителят на Кремъл – Дмитрий Песков. Той заяви пред репортери, че това е много емоционален момент и управниците на различните региони имат право да изразяват мнението си, но подходът на Русия не трябва да бъде воден от емоции.

"Дори в трудни ситуации, емоциите трябва да се държат настрана от правенето на оценка. Затова предпочитаме да сме балансирани и обективни", заяви той, предаде БТА.

Песков каза още, че основанията за употреба на ядрени оръжия са заложени в руската ядрена доктрина. Тя позволява употребата на ядрени оръжия, в случай че те – или друг вид подобни оръжия – бъдат използвани срещу Русия или Русия е изправена пред екзистенциална заплаха от конвенционални оръжия.

Кремъл заяви, че тези ядрени защити се отнасят и за четирите района на Украйна, които са в процес на анексиране от Москва.

Миналия месец Путин предупреди Запада, че "не е блъфирал", казвайки, че Русия е подготвена да брани територията си с ядрени оръжия. В петък той заяви, че САЩ са създали "прецедент" след използването на ядрени бомби в Япония в края на Втората световна война.