Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев КАДЪР: Фейсбук
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев КАДЪР: Фейсбук

Удържахте на думата си с доставките на газ. Така се обърна президентът Румен Радев към госта си - президента на Азербайджан Илхам Алиев, който пристигна на двудневно посещение в България. Утре той ще участва и в даването на старт на газовата връзка с Гърция, за който у нас пристигат председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, президенти и премиери на съседни страни.

Най-важни бяха думите на Алиев, който отвърна, че ще има допълнителни доставки на газ за България.

Получих писмо от четирима газови оператори от България, Румъния, Унгария и Словакия, които предлагат да транспортират газа на Азербайджан по споразумението, което азерската страна подписа с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Това ще даде възможност вместо да чакаме да инвестираме в инфраструктура по Южния газов  коридор, използвайки интегрираните мрежи на четири държави и газът да достига до Централна Европа, каза още Радев. Темата ще се дискутира утре с президентите, а в рамките на месец ще се организира среща на високо ниво, заяви още държавният глава на България.

Той заяви още, че в условията на криза се търсят нови възможности и иновативни решения. Обсъдихме с президента Алиев възможността големи промишлени консуматори като производители на торове, полимери, стъкло да получават газ директно от Азербайджан и заедно да излизат на трети пазари и да споделят печалбата. Спестява се от транспорта и се излиза директно на европейските пазари, а това ще бъде и облекчение за "Булгаргаз", каза Радев и допълни, че това ще се обсъди още в рамките на визитата на президента Алиев. Ще се обсъждат и какви са реалните опции и концепции по темата природен газ срещу електричество.

На срещата на четири очи и на пленарното заседание са търсени и нови възможности за сътрудничество в иновативни сфери - информационни технологии, роботика, изкуствен интелект, производство на зелен водород. Обсъждано е и коопериране в производството на азотни торове, на компоненти в автомобилната индустрия. "Готови сме не само да споделяме опит, а да вървим заедно", каза Радев и допълни, че подобни възможности има в земеделието, фармацията. 

 Илхам Алиев  изрази благодарност за поканата и за гостоприемството. Той акцентира върху откровения разговор както по време на срещата на четири очи, така и на пленарното заседание. "Ще постигнем споразумения и ще ги изпълняваме, както е било досега".  Алиев припомни декларацията за стратегическо партньорство, подписана между България и Азербайджан през 2015 г., всички теми по нея били изпълнени. 

Президентът на Азербайджан заяви, че с Радев са обсъдили доставките на допълнителни количества към България. "Ще засегна тази тема на национално равнище като се върна рязко да реагираме и да засилим производството и доставките. С годините се доказваме като надежден доставчик и  партньор", каза още той.

Той нарече откриването на газовата връзка с Гърция историческо постижение и възможност азерският газ да достигне до Европа в по-големи количества. Припомни, че неотдавна е подписан меморандум с ЕК, "ще удвоим поне производството и износа към Европа. Имаме ресурсите, 2,6 трилион куб. м газ.  Имаме много възможности за доставки през разнообразна инфраструктура", каза още Алиев.

Той каза още, че са говорили с президента Радев да се открие офис на азербайджанската фирма "Сокар" за България, за производство и износ на ток, както и Азербайджан да изпраща допълнителни количества нефт и газ.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев пристигна на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава Румен Радев.  Азербайджанският президент беше посрещнат с 21 топовни салюта и официална церемония пред храма "Свети Александър Невски".

Илхам Алиев положи венец пред Паметника на Незнайния воин. Двамата президенти проведоха среща на четири очи, участват и в пленарните разговори между официалните делегации на двете страни.

                                                                                                                                                                                                                                                                            

Изявления след срещата на Румен Радев и Илхам Алиев

Изявления след срещата на Румен Радев и Илхам Алиев

Публикувахте от "По света и у нас" - новините на БНТ в Петък, 30 септември 2022 г.
КАДЪР: Фейсбук
КАДЪР: Фейсбук