Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Български военни съвместно с НАТО учение СНИМКА: МО
Български военни съвместно с НАТО учение СНИМКА: МО

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че българската армия е в постоянна бойна готовност. Броят на българите, които могат да се отзоват при мобилизация обаче намалява. 

Стоянов коментира, че руската мобилизация носи риск за националната ни сигурност, но увери, че няма заплаха от пряко въвличане на България в конфликта.

„Както знаете, армията освен да изпълнява всекидневната си дейност, е и на границата. Тя е в Каравелово. Бяхме и на пожарите. Армията е там, където трябва да бъде“, каза той.

“Засилили сме наблюдението и разузнаването в източната част на страната“, каза Стоянов във връзка с обявената частична мобилизация в Русия.

Колко обаче бойци може да мобилизира България, в случай на необходимост?

Както "24 часа" писа армията ни в момента разполага с около 20 хил. професионални войници и около 500 доброволни резервисти в случай на нужда. Към тях се добавят и 45-те хиляди запасняци.

Плановете на Министерството на отбраната са в следващите 10 години въоръжените сили да нараснат до 43 000 души - в това число и 3000 в доброволния резерв. Тогава обаче половината от сегашните запасняци вече няма да подлежат на сборове поради възраст.

В случай на война обаче на мобилизация, обявена с указ на президента, подлежат всички мъже и жени в страната на възраст между 18 и 60 г. За тях е предвидено едномесечно военно обучение.

За получаване на базова военна подготовка в последните 5 г. Министерството на отбраната и това на образованието въведоха и специални часове за гимназистите. Засега обаче те са само теория и не включват инструктаж за работа с оръжие или курсове по оцеляване.