Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Конфискуваната кола
Конфискуваната кола

България се оказа замесена в кражбата на Bentley Mulsanne на стойност половин милион долара от Лондон и оказало се в Пакистан. В момента то е конфискувано от митническите власти в Карачи.

Двама пакистанци - Джамел Шафи и брокерът Навид Билвани, са арестувани за аферата. Още един - Наваид Ямин, и неизвестен "помагач" също са разследвани. Това съобщава пакистанският сайт dawn.com

Автомобилът е носил номер BRS-279 и при търсене в портала на местната полиция излиза, че е "Бентли", модел 2014, регистрирано на 21 май 2020 г. на Негово превъзходителство Александър Борисов Парашкевов.

Точно преди 2 години посланикът ни бе отзоваван с указ на президента Румен Радев  по предложение на правителството, след като във външното министерство е направена проверка по делото, което се води срещу Парашкевов в Пакистан. Събраните данни са били изпратени и на главния прокурор.

Тогава Парашкевов коментира пред "24 часа", че се е върнал в България по семейни причини.

Според документите властите са се опитали да конфискуват и преди автомобила. От българкото посолство обаче се намесили, гарантирайки пред външното министерство, че колата се използва от хора от посолството и не е продавана на никого, поради което митническите власти не са имали юрисдикция да конфискуват колата.

Един от тези, които са я ползвали, е Наваид Ямин, става ясно от документацията. През ноември 2019 г. правителството на Пакистан издава сертификат на посланик Парашкевов да внесе акцизни стоки за ползване от служителите на посолството. Цялата стойност е била за 36 950 долара и стоките е трябвало да пристигнат на пристанището в Карачи.

В официално писмо посолството гарантира, че стоката - Bentley Mulsanne, е собственост на посланика ни по това време Александър Борисов Парашкевов. И иска от властите да издаде "дипломатически номера по съображения за сигурност".

АЛЕКСАНДЪР ПАРАШКЕВОВ
АЛЕКСАНДЪР ПАРАШКЕВОВ

На 8 януари 2020 г. Министерството на външните работи издава "забранен за преотстъпване" сертификат за регистрация на дипломатически автомобил на посланик Парашкевов и номер CD-09-13.

Митническите власти обаче научават, че колата е продадена на местен човек в Карачи и се опитват да я конфискуват заради неплатено мито. Но Наваид Ямин завежда дело срещу митническата дирекция за разузнаване и разследване.

На 11 март 2020 г. посолството ни в Ислямабад изпраща ново писмо до министерството на външните работи, в което твърди, че Наваид Ямин е "обслужащ персонал от 2019 г. според закон ІХ от 1972 г. за привилегиите на посолствата и консуствата". Той предоставял всякакви услуги на мисията в Ислямабад, включителон и по вноса на дипломатически стоки от чужбина.

"След като е обслужващ персонал, ние му предоставихме нашия автомобил Mulsanne V8", се казва още в писмото, като се допълва, че "проблемите, които създават митническите власти, като се опитват да конфискуват колата, са неоснователни. "Не сме продавали колата и властите нямат право да я конфискуват", се казва още в писмото.

След тази кореспонденция митническите власти се отказват от опитите си да конфискуват автомобила. До момента, когато получават сигнал от британските служби, че бентлито е откраднато.