Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ще отстъпи ли Кирил Петков пред Асен Василев за премиер?

В ГЕРБ Делян Добрев става фронтмен

В част от партиите настъпва пренареждане на първите редици. Вече няколко ключови имена от "Продължаваме промяната" се отказаха. Първа тон даде доскорошната шефка на кабинета на премиера Лена Бориславова.

Заради личните нападки, с които бе обсипана, тя обяви, че няма да се кандидатира на изборите.

Веднага след нея същото направи и

друга съветничка

на Кирил Петков

- Яна Балникова. Пиарът на ПП Диана Дамянова също се оттегли, макар да бе категорична, че ще се върне в София, за да гласува за хората, за които работи в последната година.

Серията с крачка назад може би ще продължи и бившият министър-председател, макар и по-незабележимо. Вероятно защото

щеше да бъде

много лош сигнал

към избирателите да се оттегли изцяло като Лена Бориславова.

Това би ги отблъснало и би ги накарало да го смятат за провалил се.

Но ако се съди по листите, е много вероятно той да не бъде на първа линия след вота. Не е водач на две листи, както практикуват лидерите на всички партии.

Петков оглавява само списъка в 24-ти столичен район.

В родния му Пловдив начело е ексшефът на парламента Никола Минчев.

Другият от тандема - Асен Василев, напротив, води на две места. Той е първи и в 23-ти софийски МИР, и в Хасково. Възможно е това да е един от признаците, че Кирил Петков няма да бъде нито кандидат за премиер, нито ключов преговарящ за бъдещо правителство.

В свои интервюта фигури от "Продължаваме промяната" намекват, че ще заложат на друг, ако са първа политическа сила или съставянето на кабинет зависи от тях. Има шанс това да е Асен Василев. Още в самото начало наблюдателите го обявиха за по-стабилния от двамата в тандема. Дори се твърди, че е бил първият избор за премиер, но впоследствие везните са надделели към Кирил Петков.

В отсрещния отбор - на ГЕРБ, също има пренареждане, макар и не толкова знаково като в ПП.

Бившият министър на туризма Николина Ангелкова се отказа да участва в листите. Какви са причините, знае само тя. Факт е, че Бойко Борисов се е разделял и с други лица от първите редици на партията си.

Българите позабравиха и

Искра Фидосова,

и Цецка Цачева,

и Красимир Велчев.

Доскорошната дясна ръка на лидера - Томислав Дончев, който бе и вицепремиер, отстъпва предната позиция на колегата си и ексминистър на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Може би защото темата на кампанията е "Газпром" и доставките на гориво, а Дончев бе силен в други сфери.

Делян Добрев, ГЕРБ
Делян Добрев, ГЕРБ
Дори Даниел Митов, който бе посочен като потенциален министър-председател в обречен мандат на ГЕРБ без мнозинство в миналия парламент, не е толкова често по екраните, колкото Добрев.

Възможно е пренареждане да има и в "Демократична България", ако се съди по листите. Лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов за първи път от много години не води списъка в 23-ти столичен район, а е във Варна. Вместо него в София е бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова. Още в началото на годината стана ясно, че

в ДСБ има разделение.

Група от тях направи опит за смяната на Атанас Атанасов на националното събрание на ДСБ и тогава стана ясно, че гласовете "за" и "против" него са почти изравнени.

В крайна сметка отговорът на въпроса кои лица ще излязат на преден план след вота на 2 октомври, много ще зависи от резултатите. За да се получи консенсус за управленска коалиция.