Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившата снаха на цар Симеон II се омъжи за принц Гази бин Мохамед - първи братовчед на краля на Йордания

Новият й съпруг е бил съквартирант с нейния девер княз Кирил Преславски, докато двамата следват в Принстън

“Обстоятелствата могат да ни накарат да променим плана на маршрута си по всяко време”, пише Де Унгрия в своя статия

Ръка за ръка доня Мириам де Унгрия и Лопес и престолонаследникът на България Кардам излизат от православната църква “Сантос Адреас и Деметрио” в Мадрид като княз и княгиня Търновски. Качват се в младоженския си автомобил, за да продължат по своя път от този момент насетне заедно като съпрузи.

Двамата са се запознали две години по-рано в нощен клуб в Мадрид. И макар че той още от самото начало знае, че тя ще бъде негова жена, на нея това й се струва нереално. Но се случва пред насърчителните погледи на кралица София, принцеса Алексия и принц Николаос от Гърция, ерцхерцог Карл и ерцхерцог Джордж фон Хабсбург и още куп благородници от цяла Европа.

Всичко е като приказка за булката. Нейният принц я гали нежно по лицето и никога няма да спре с жестовете си на обич и нежност към нея през времето, което им остава. Имат дванайсет години до онзи момент, в който с друга кола идва трагичният край на тяхното общо пътуване.

Днес, двайсет и шест години след като Мириам де Унгрия стана българска княгиня и съпруга на най-големия син на цар Симеон II, вдовицата на Кардам Търновски се омъжи повторно за принц Гази бин Мохамед - първи братовчед на краля на Йордания Абдула II. Монархът присъства на церемонията, както и Техни Височества принц Ел Хасан бин Халал и принц Талал бин Мохамед.

Това е една от най-неочакваните кралски сватби на всички времена, коментират световните светски издания.

Младоженците заедно с монарха Абдула II. В официално съобщение кралското хашемитско семейство пожела на Техни Кралски Височества принц Гази бин Мохамед и принцеса Мириам Гази дълъг и щастлив живот.
Младоженците заедно с монарха Абдула II. В официално съобщение кралското хашемитско семейство пожела на Техни Кралски Височества принц Гази бин Мохамед и принцеса Мириам Гази дълъг и щастлив живот.

Българското царско семейство приема с радост щастливото събитие, като се имат предвид и десетилетията топло приятелство между двете семейства.

58-годишната Мириам сияе на тържествения повод на 3 септември в град Аман с рокля в цвят шампанско, чийто дизайн е на испанската фирма Cortana, който самата кралица Летисия вече е носила в малко по-различна версия.

Ден преди сватбата, на рождения ден на принцесата с испанска благородническа кръв, тя и децата й са посетили мемориала на Кардам, издигнат край река Йордан. Там е било едно от любимите места на княз Кардам в Светите земи.

С Борис (ляво) и Белтран (дясно).
С Борис (ляво) и Белтран (дясно).

Каменната възпоменателна плоча в памет на княза е поставена по инициатива на самия принц Гази бин Мохамед, който е приятел на царското семейство от дълги години.

Несъмнено в сърцето си новата йорданска принцеса винаги ще пази любовта към своя покоен съпруг. По повод на петата годишнина от смъртта му през 2020 г. Мириам споделя в инстаграм красив кадър от тяхната сватба.

“Публикувам тази снимка не за да си спомня загубата му, а момента, в който започнахме живота си заедно, напускайки църквата току-що женени, преди 24 години. Не спря да се усмихва и да ме гали през целия път. Той никога не изостави тази усмивка или тези жестове на обич. След това погледът му беше също толкова изразителен. Все още те чувстваме близо до нас, винаги те помним и винаги ще те обичаме”.

Красивият кадър от автомобила на сватбата на княз Кардам Търновски и Мириам де Унгрия
Красивият кадър от автомобила на сватбата на княз Кардам Търновски и Мириам де Унгрия

7 години вдовица, а преди това 7 години в очакване нейният любим мъж да се върне от комата такъв, какъвто е бил преди ужасния инцидент. Такава е равносметката за княгинята, преди да направи решаващата крачка и да се венчае повторно.

Сърцето й избира принц Гази бин Мохамед, който е главен съветник на краля по религиозните и културните въпроси и специален негов пратеник. Бил е и негов регент. Той е син на принц Мохамед бин Талал (1940-2021) и първата му съпруга принцеса Фериял (родена като Иршаид). Гази завършва литература в Принстън през 1988 г. По същото време там учи и Н.Ц.В. княз Кирил Преславски и двамата с йорданския принц са съквартиранти по време на следването си. Гази има и докторска степен по модерна и средновековна литература в Тринити Колидж, Кеймбридж, като се представя с темата “Какво е да се влюбиш: Изследване на литературния архетип на любовта”.

Принцът има четири деца от брака си с принцеса Арей Гази (Завави), с която са заедно от май 1997 г. до развода им през 2021 г. Наследниците им са принцеса Тасним (1999), принц Абдула (2001), принцеса Джена (2003) и принцеса Салсабел (2014).

Така с един доведен брат и три сестри се сдобиват синовете на Мириам и Кардам - Борис, княз Търновски (1997) и Белтран (1999).

Въпреки че нейният нов съпруг е мюсюлманин, се смята, че принцесата запазва православната си вяра, която приема като израз на съпричастност към Кардам Търновски и семейството му, макар че дори след брака с него тя остава известно време католичка.

Целият живот на Де Унгрия се преобръща заедно с онзи ягуар на пътя за Ел Молар на 15 август 2008 г. Тя е в тежко състояние след случилото се, но успява да се възстанови от травмите. Синът на цар Симеон II няма същия късмет. С тежка черепно-мозъчна травма той остава в кома. Мириам нито за миг не се отказва от надеждата си, че нейният любим ще се пребори с това изпитание. Князът е поставен под наблюдение в специализиран в мозъчните травми медицински център в Качейрас, Галисия, а по-късно е преместен в семейния дом в Мадрид. Именно там той показва леки подобрения, които вдъхват още повече увереност на жена му, че ще се върне при нея.

“Вече виждам изхода. Откакто го прибрахме у дома, той се подобрява ден след ден, дори и да е бавно. Той вече ми говори, но все още му е трудно да се изрази - споделя княгинята тогава пред сп. Hello! - Има защо да се вълнуваме, макар че все пак ще трябва да почакаме малко, за да видим Кардам такъв, какъвто всички искаме.”

Въпреки проявите на сила Кардам почива през 2015 г. от белодробна инфекция, свързана с парализата, оставяйки Мириам де Унгрия вдовица. Големият им син Борис приема съдбата си, като наследява титлата на своя баща и става търновски княз, заемайки първото място в линията за наследяване на династическите права върху несъществуващия в момента български трон.

Раждането на момчето донася голямо щастие на неговите родители. Те първо се обаждат, за да споделят благата вест, на неговата прабаба - царица Йоанна Българска (любимата Нона), с която Кардам е много близък. Искат разрешение от нея да дадат на бебето името Борис в знак на почит към съпруга й - цар Борис III. Решение, което прави царицата изключително щастлива.

Княгиня Мириам е разказвала как като дете нейният първороден син дълго време смятал, че на всеки национален празник на Испания (12 октомври) всички празнуват със самолети и военен парад неговия рожден ден, който обаче само по случайност е на същата дата.

“Беше по-трудно да му обясня тази истина, отколкото тази за тримата мъдреци”, обяснявала е Де Унгрия в интервю за Vanity Fair.

Заедно с големия си син княз Борис Търновски на сватба на семейство Романови в Санкт Петербург
Заедно с големия си син княз Борис Търновски на сватба на семейство Романови в Санкт Петербург

Като майка тя никога не крие и не смекчава нито една истина от децата си. Учи ги да бъдат силни и готови да се справят с всички предизвикателства, които би могъл да им поднесе животът.

Години след като овдовява, Мириам се мести в Лондон.

“Това не е бягство, това е начин да продължим напред. По времето, когато живеех в покрайнините на Мадрид и отидох да живея в центъра, това също не беше бягство, а нова глава в книгата на живота. И сега тази друга глава е в Лондон - обяснява тя през 2018 г. пред Hello! - Не се смятам за пример за нищо. Мисля, че съм привилегирована. Мисля, че съм преживяла много специални моменти. Очевидно ми се иска някои неща да не се бяха случили, но това е пътуване, което те кара да живееш и да съзряваш.”

Чрез свои думи принцесата неведнъж е давала да се разбере, че има несломим характер.

“Преди много години се научих “да пиша живота си с молив”, да имам предвид, че обстоятелствата могат да ни накарат да променим плана на маршрута си по всяко време. Научих също, че не можем да чакаме нещата да се променят в наша полза, нещата са такива, каквито са, и идват, както идват, това, което трябва да направим, е да оформим талията си, да се научим да се адаптираме към времето и да се опитаме да реагираме по най-добрия възможен начин”, пише тя в своя статия за Gold & Time през 2020 г. по повод на начина, по който COVID-19 променя света и бижутерийната индустрия.

В тази професионална сфера тя винаги е била известна със своето собствено име - Мириам де Унгрия, родена в Испания, гемолог и дизайнер с 30-годишен опит. Това не се променя, когато става кралска особа, нито когато започва да проектира диадеми за $5600 за млади жени, булки и амбициозни принцеси от цял свят. Тя проектира бижута много преди кралският живот да почука на нейната врата. Завършва история и география, специализира история на изкуството в университета Compuletense в Мадрид, учи в Европейския център по гемология и бижута в университета в Овиедо, преди да пусне първата си колекция през 1991 г.

За разлика от Меган Маркъл Мириам отказва да използва титлата на първия си съпруг, когато стартира своята марка бижута MdeU през 2014 г., тъй като чувства, че изоставянето на собственото си моминско име би било като “захвърляне на толкова много години работа”.

“Помислих си: Как мога да се държа така, сякаш последните 24 години никога не са съществували? Вярно е, че може би не бях толкова известна в международен план като дизайнер, но в Испания в света на бижутата, ако ме познаваха, беше само с моето име.”

Когато се омъжва през 1996 г., тъй като България вече не е монархия, отговорностите на кралското семейство са ограничени. Така може да живее, “работейки, като се грижа за семейството си и се радвам на приятелите си”. А ако по онова време трябва да присъства на събитие като Н.Ц.В. княгиня на Търново, споделя, че го е правила “с голямо уважение, знаейки отговорността, която поех, когато се омъжих”.

От тази година някогашната княгиня Търновска продължава напред с нови отговорности, които да изпълнява в качеството си на принцеса Гази.

“Така наречената “зона на комфорт”, която толкова много бихме искали да намерим, винаги е отвъд това, което мислим; пътят дотам не е установен маршрут, никой няма картата - смята тя. - Но осъзнаването на това вече е в правилната посока.”