Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Работен момент от разговорите между президента Румен Радев и премиерът на РСМ Димитър Ковачевски
Работен момент от разговорите между президента Румен Радев и премиерът на РСМ Димитър Ковачевски

Искам да споделя, че въпреки бурните политически страсти, на които станахме свидетели през последните месеци, отношенията между нашите две братски страни лежат върху здрав фундамент, който е отвъд всякаква политическа конюнктура. Това каза президентът Румен Радев в началото на срещата си с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски.

Той обясни, че това е фундаментът, който е в основата на решенията на България да подкрепя безрезервно Македония - още от признаването на държавността и независимостта на страната, през настояването за превантивния контингент на ООН при разпада на бивша Югославия, през оказване на помощ по време на ембаргото, на военно-техническа помощ по време на гражданския конфликт, при катастрофи и природни бедствия. Държавният глава изрази убеденост, че в името на хората от двете страни на границата, в името на бъдещите поколения, в името на нашето общо европейско бъдеще, сме длъжни да развиваме и укрепваме този фундамент.

И политическите договорености, свързани с началото на преговорите с ЕС, са част от този процес и важна стъпка напред, добави президентът. Той увери Димитър Ковачевски, че България ще бъде отново солидарна с братска Македония. Надявам се, че срещата ви с българското правителство днес е важна стъпка за постигане на взаимноизгодни решения, подчерта също Радев. По думите му трябва да има много по-чести срещи и диалог на високо и най-високо политическо ниво за укрепване на доверието, взаимното разбирателство и развитие на добросъседските ни отношения.

На свой ред гостът информира за позитивния, по думите му, разговор в детайли с премиера Гълъб Донев, продължил повече от предвиденото. Ковачевски посочи, че при бедствия и катастрофи първи си помагат съседите, както преди две години при ковид кризата, например. Премиерът на Република Северна Македония сподели също с държавния глава, че с българския си колега са обсъдили конкретни възможности за сътрудничество в областта на електроенергията и преноса на природен газ, възможностите за износ от България на допълнителни мощности на електроенергия, както за нуждите на икономиката и индустрията на Република Северна Македония, така и за битови потребители.

Румен Радев и Димитър Ковачевски
Румен Радев и Димитър Ковачевски
Разговорите между делегацията, водена от премиера на РСМ Димитър Ковачевски и екипа на президента Румен Радев.
Разговорите между делегацията, водена от премиера на РСМ Димитър Ковачевски и екипа на президента Румен Радев.